Onder 16 ook langs Noorwegen

KNVB Media
KNVB Media
10 maart, 22:45

Onder 16 won in Noordwijk met 2-1 van Noorwegen. - Foto: v.v. Noordwijk

Het Nederlands elftal voor spelers onder 16 jaar heeft een prijs binnen handbereik. Het team van KNVB-coach Peter van der Veen won vrijdagavond ook zijn tweede wedstrijd tijdens het vierlandentoernooi. In Noordwijk werd Noorwegen met 2-1 verslagen. Onder 16 heeft zondag tegen België aan een gelijkspel genoeg om de toernooizege veilig te stellen.

Onder 16 trof in Noorwegen een stugge tegenstander, die zich tot diep op de eigen helft liet inzakken. De Scandinaviërs waren bovendien razendsnel in de counter. "Dit soort tegenstanders kom je in de Nederlandse competitie niet tegen. Noorwegen hanteert veel de lange bal en is hard in de duels. We hebben de jongens aan de hand van videobeelden laten zien hoe ze daarmee om moeten gaan. Voor ons is het goed om een keer tegen zo'n tegenstander te spelen en deze speelwijze te ervaren."

Halve omhaal

Ondanks het sterke verweer van de Noren had Nederland op het veld van v.v. Noordwijk een licht overwicht. Een van de hoogtepunten van de avond was de openingstreffer van de Oranjetalenten. Na een aanval over meerdere schijven belandde de bal bij PSV-talent Damian Timan. Die bedacht zich geen moment en met een halve omhaal schoot hij het leer tegen de touwen.

Maar ook in de tweede helft, waarin soms harde duels werden uitgevochten, wist Onder 16 het publiek te vermaken, door veel strijd op de mat te leggen. Toch kon Noorwegen wel terug in de wedstrijd komen. Vijf minuten na rust werd een hoekschop bij de tweede paal binnengekopt door de Noorse aanvoerder Sander Eng Strand. "Dat de Noren uit een spelhervatting scoorden, daar baalde ik ontzettend van", zegt Van der Veen. "Juist omdat we daar de laatste dagen veel aandacht aan hebben besteed."

Ingestudeerde hoekschop

Twee minuten na de Noorse gelijkmaker, stond er echter alweer een voorsprong voor Nederland op het scorebord. Een ingestudeerde hoekschop werd vanaf de rand van het zestienmetergebied op het doel geschoten. De bal bleef hangen in de drukte, maar Mees Kreekels was er als de kippen bij om de bal achter de Noorse doelman te werken.

Met twee overwinningen op zak is Nederland koploper op het vierlandentoernooi. België en Noorwegen volgen met beide drie punten. Roemenië wacht nog op het eerste punt. Dat betekent voor Onder 16 dat zondag een gelijkspel tegen België volstaat om de toernooizege te pakken. Van der Veen wil echter meer. "We gaan voor de winst", zegt hij zelfverzekerd. "Onze jongens hebben bovendien nog een appeltje te schillen met België, want vorig seizoen - in de Onder 15 - verloren ze met 4-1. Dat zal ik de jongens de komende dagen nog even voorhouden, want we zijn uit op revanche."

Statistieken

Wedstrijd
Nederland - Noorwegen 2-1 (1-0).

Scoreverloop
40. Timan 1-0, 45. Strand 1-1, 47. Kreekels 2-1.

Gele kaart
Hoogenboom (Nederland), Tagseth (Noorwegen).

Opstelling Nederland
Reiziger; Dekkers, Sambo (78. Douglas), Hoogenboom, Kreekels; Bel, Pherai (64. Burger), Timan; Thomas, Hernandez (71. Sint), Azarkan (78. Van der Heide).

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen

Terug naar boven