Onder 16 wint na strafschoppen

Willem Korenromp
13 februari 2017, 18:45

Het Nederlands elftal voor spelers onder 16 jaar won na strafschoppen van Frankrijk. - Foto: KNVB Media

Het Nederlands elftal voor spelers onder 16 jaar heeft het UEFA Development Tournament in Portugal afgesloten met een overwinning op Frankrijk. Na de reguliere speeltijd was de stand in evenwicht (2-2). De Oranjetalenten namen de strafschoppen vervolgens beter.

Onder 16 trof een zware tegenstander in Frankrijk, zeker ook omdat het team van KNVB-coach Peter van der Veen een dag eerder nog tegen Portugal speelde. erschillende spelers van Nederland kwamen daardoor opnieuw in actie. Marouan Azarkan maakte bijna in beide wedstrijden zelfs de 80 minuten vol. Ondanks die belasting was hij tegen Frankrijk, dat een dag langer rust had, één van de betere spelers op het veld.

Koorevaar houdt Onder 16 overeind

De Nederlandse talenten hadden het met name voor rust lastig tegen de fysiek sterke Fransen. Onder 16 had soms zelfs handen en voeten nodig om overeind te blijven. Frankrijk was de betere partij en kwam terecht op voorsprong, maar nog voor rust deed Joshua Zirkzee vanaf de strafschopstip iets terug. De 1-1 ruststand had Onder 16 overigens voor een groot deel te danken aan doelman Joey Koorevaar. Frankrijk kreeg naast het gemaakte doelpunt nog drie opgelegde mogelijkheden in de eerste helft, maar met een aantal uitstekende reddingen hield de Feyenoord-doelman Onder 16 op de been.

Van der Veen hamerde er halverwege op dat het duel nog alle kanten op kon en daar kreeg hij gelijk in. Onder 16 en de Franse leeftijdsgenoten waren in de tweede helft beter met elkaar in evenwicht. Met een doelpunt twee minuten voor tijd leek Frankrijk uiteindelijk spekkoper te worden, maar diep in de blessuretijd deed Nederland nog iets terug.

Late gelijkmaker

Een vrije trap werd voor het doel gebracht. Via Venitchio Sint en Wouter Burger werd Ramon Hendriks bereikt. De speler van FC Dordrecht gaf vervolgens het laatste zetje, waardoor de Nederlandse talenten er toch nog een strafschoppenserie uitsleepten. Waar Onder 16 op de eerste speeldag van het toernooi nog op penalty's verloor van Duitsland, werden de strafschoppen nu een stuk beter genomen en werd de winst veilig gesteld.

Na het verlies na strafschoppen tegen Duitsland en de late nederlaag tegen de Portugezen was de zege op Frankrijk een opsteker voor het team van Van der Veen. "We eindigen met een overwinning, dat is wel lekker. Het is bovendien goed voor de sfeer in de groep. De zege was misschien zwaarbevochten, maar iedereen heeft vandaag wel het uiterste uit zichzelf gehaald."

Leerzaam

De zege ten spijt, eindigde Onder 16 wel als laatste op het vierlandentoernooi. Terugkijkend op het toernooi spreekt Van der Veen echter van een leerzame ervaring. "We hebben veel lessen geleerd, met name in de omschakeling. In het internationale voetbal wordt daarin vaak het verschil gemaakt. Wij hebben echt stappen in gezet. Daarnaast merk je op dit niveau ook dat standaardsituaties erg belangrijk zijn. Zelf scoorden we bijvoorbeeld tegen Duitsland en Frankrijk uit een standaardsituatie. Het is belangrijk dat we daar aandacht aan hebben besteed."