Laat doelpunt nekt Onder 16

9 maart 2016, 23:00

Onder 16 verloor in Noordwijk met 1-0 van Italië. - Foto: KNVB Media

Het Nederlands elftal voor spelers onder 16 jaar is teleurstellend aan het vierlandentoernooi in eigen land begonnen. Op het veld van vv Noordwijk ging het team van KNVB-coach Edwin Petersen met 1-0 onderuit tegen Italië. De enige treffer van de wedstrijd viel pas enkele minuten voor het laatste fluitsignaal.

De late nederlaag zorgde voor teleurstelling in het Nederlandse kamp. "Verliezen is natuurlijk nooit leuk, maar op deze manier onderuit gaan is doodzonde ", vond Petersen. "Aan de inzet heeft het niet gelegen, maar de uitvoering was vandaag niet goed."

Gemiste kans

Het verlies was een gemiste kans, want Petersen had het gevoel dat er best wat te halen viel tegen de Italiaanse ploeg. "Ze hebben een goed georganiseerd team en werken hard, maar zijn ook kwetsbaar tussen de linies en achter de laatste linie. Daar hebben we te weinig gebruik van gemaakt. We hebben wel een paar kleine mogelijkheden gehad, maar zijn nooit echt heel gevaarlijk geworden."

Het enige doelpunt van de wedstrijd viel pas in de 77ste minuut, drie minuten voor het verstrijken van de officiële speeltijd. Van buiten het zestienmetergebied namen de Italianen het doel onder vuur. Doelman Jasper Schendelaar stond daarbij op het verkeerde been, waardoor hij niet de hoek in kon duiken om de laag ingeschoten bal te pakken. "Het was eigenlijk niet eens een kans", sprak Petersen over de tegentreffer. "Tot dat doelpunt zijn we verdedigend ook niet eens in de problemen gekomen."

Niet sprankelend

Sprankelend was het tot dat moment echter ook niet wat Onder 16 aan het publiek in Noordwijk liet zien. Het team begon weliswaar goed aan de wedstrijd, maar halverwege de eerste helft raakte het het initiatief kwijt. Nederland hanteerde vanaf dat moment te veel de lange bal, waardoor het spel voorspelbaar werd.

In de rust deed Petersen een aantal omzettingen op het middenveld en bracht hij Achraf El Bouchataoui in de ploeg voor Andrew Mendonca. Even leek dat tot succes te leiden. Onder 16 kwam beter uit de kleedkamer, maar na tien minuten raakten de Nederlandse talenten opnieuw het initiatief kwijt. Het lukte niet meer om de spitsen vrij te spelen, waardoor Nederland amper nog kansen wist te creëren. "We waren te gehaast in de opbouw", vond Petersen. "Daardoor werd ons spel slordig. De spelers weten waar vandaag de sleutel lag, maar het ging mis in de uitvoering."

Denemarken

Vrijdagavond  krijgen de Nederlandse talenten de kans om revanche op zichzelf te nemen. Dan neemt de ploeg het op tegen de leeftijdsgenoten uit Denemarken. Het team van trainer Per Holm begon het vierlandentoernooi met een 3-2 overwinning op Frankrijk. De wedstrijd tussen Nederland en Denemarken begint om 19.00 uur in Noordwijk. Voorafgaand aan dat duel staan om 16.00 uur Italië en Frankrijk tegenover elkaar.

Nederland - Italië 0-1 (0-0).

Scoreverloop: 77. Italië 0-1.

Opstelling Nederland: Schendelaar; Lathouwers, Jacobs, Bakker, Pierie; Mendonca (41. El Bouchataoui), Ekkelenkamp, Huijgen (72. Geertruida); Mallahi, Buitink (60. Boadu), Redan.