Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Toekomstige toppers in Noordwijk

KNVB Media
KNVB Media
9 maart 2016, 9:45

Italië Onder 16 gaat met de fiets de omgeving ontdekken, uiteraard met helm. - Foto: KNVB Media

Italië, Frankrijk, Denemarken en Nederland spelen deze week in de leeftijdscategorie Onder 16 een vriendschappelijke toernooi op het sportpark van vv Noordwijk. Een vooruitblik.

De Italianen die met drie verschillende vluchten aankomen op Schiphol, een Deense speler die per ongeluk wordt opgesloten in de kleedkamer (en een uur 'vermist' blijft) en een Franse speler die op de eerste training zijn pols breekt. Van een rustige start voor de deelnemers aan het internationale vierlandentoernooi voor spelers onder 16 in Noordwijk is bepaald geen sprake.
 
Dat geldt overigens niet voor het Nederlandse team, dat zich de afgelopen dagen in alle rust goed voorbereidde op dit kwalitatief sterk bezette oefentoernooi. KNVB-coach Edwin Petersen ziet de drie krachtmetingen als een mooie afsluiting van het seizoen: “We spelen tegen drie goede tegenstanders, die enorm verschillen in de wijze van voetballen en organisatie. Dit is het moment dat de spelers kunnen laten zien wat ze eerder dit seizoen geleerd hebben. Omgaan met druk, spelen om te winnen, dat is waar het nu om draait.”

Sterke deelnemers

Met Denemarken, Frankrijk en Italië is inderdaad sprake van een gerenommeerd deelnemersveld. Zo herbergt de Italiaanse selectie liefst acht spelers van Internazionale en twee spelers van stadsgenoot AC Milan, terwijl Les Bleus onder meer beschikken over spelers van Paris St. Germain en Olympique Lyon.

De kwaliteit van de tegenstanders blijkt ook uit de balans van eerdere confrontaties. Nederland wist in het verleden slechts een van de vijf ontmoetingen tegen Denemarken te winnen, en ook de Fransen waren meestal de bovenliggende partij: in 18 van de in totaal 25 duels trokken zij aan het langste eind, tegen Nederland vijf keer. In de elf wedstrijden tegen Italië bleef Oranje onder 16 wel aan de goede kant van de score, vijf maal winst voor Nederland tegen vier overwinningen voor de Italianen.

Toppers van de toekomst

Tot circa 1992 bestond de selectie van het een-na-jongste Oranjeteam voornamelijk uit jeugdspelers van amateurclubs, maar dat is sindsdien (na het invoeren van de landelijke competities voor junioren) nauwelijks meer voorgekomen. Wie een wedstrijd bezoekt van Onder 16 heeft inmiddels grote kans om een topper van de toekomst te zien.

De afgelopen jaren kwamen diverse A-internationals uit voor dit team. Wat te denken van Memphis Depay en Jetro Willems (2009), Davy Klaassen en Stefan de Vrij (2008) of Arjen Robben en Wesley Sneijder (2000)? Ook Patrick Kluivert en Clarence Seedorf kwamen in 1991 namens Oranje onder 16 in het veld.

Alternatief vervoer

Daar waar normaal gesproken trainingen en wedstrijden per bus bezocht worden, staan in Noordwijk fietsen klaar voor zowel staf als spelers van alle teams. De tweewielers werden in eerste instantie wantrouwig bekeken, maar zijn na twee dagen volledig ingeburgerd. Ook bij de Italianen die, dat wel, alleen na het opzetten van een helm op de fiets wilden stappen.

Programma

9 maart, 16.00 uur         Denemarken-Frankrijk
9 maart, 19.00 uur         Nederland-Italië
 
11 maart, 16.00 uur       Frankrijk-Italië
11 maart, 19.00 uur       Nederland-Denemarken
 
13 maart, 12.00 uur       Italië-Denemarken
13 maart, 15.00 uur       Nederland-Frankrijk
 
Alle wedstrijden vinden plaats op het sportpark van vv Noordwijk.


Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen