Onder 16 overtuigt tegen Frankrijk

4 februari 2016, 18:34

Het Nederlands elftal voor spelers onder 16 jaar is overtuigend begonnen aan het UEFA Development-toernooi in Portugal. Het team van KNVB-coach Edwin Petersen won met 2-0 van Frankrijk. Daishawn Redan maakte beide Nederlandse doelpunten.

Op de overwinning van Onder 16 viel niets af te dingen. Het team was grote delen van de wedstrijd de betere partij en wist de betere kansen af te dwingen. De zege gaf bovendien de progressie aan die de Nederlandse talenten hebben gemaakt, want in oktober tijdens het Val de Marne-toernooi was Frankrijk nog met 1-0 te sterk. "We zijn gegroeid in volwassenheid", sprak Petersen. "We zijn echt een paar stappen verder dan een paar maanden terug. Je ziet dat de norm hoog ligt bij deze jongens. Ze wisten ook redelijk snel het niveau van de vorige activiteit op te pakken. Daardoor konden we eenvoudig verder met de dingen die we destijds hebben opgepakt."

Bovenliggende partij

Onder 16 liet tegen Frankrijk ook prima voetbal zien. Een paar mindere fases voor rust uitgezonderd, was Nederland de bovenliggende partij. Frankrijk zakte in en probeerde via snelle uitvallen Nederland te breken, maar de tegenstander werd amper gevaarlijk. Slechts één keer wist Frankrijk een grote kans te creëren, maar op dat moment redde doelman Jasper Schendelaar bekwaam. Ook Nederland wist voor rust een paar keer gevaarlijk te worden, maar het vond de Franse doelman op haar weg.

Na rust maakte Onder 16 de ruimtes kleiner, waardoor Frankrijk het spel moest maken. Nederland probeerde te storen om vervolgens snel om te schakelen en de diepte te zoeken. Doordat de Franse achterhoede vrij kort op de middenlinie speelde, lag er immers veel ruimte achter de verdediging.

Profiteren

Nederland wist daar al snel na rust van te profiteren. Vanuit het middenveld werd de bal de diepte ingespeeld. Daishawn Redan sprintte vanuit de linkerflank naar de vallende bal die hij ietwat gelukkig meenam. "Zijn loopactie was echter zo goed, dat dat eigenlijk niet veel uitmaakte", sprak Petersen. De oefenmeester zag Redan de bal vervolgens hard achter de Franse doelman schieten.

Halverwege de tweede helft verdubbelde Redan de marge. Nederland raakte de bal kwijt in de voorhoede, maar reageerde snel en kwam opnieuw in balbezit. Redan wist zich tussen twee man door te wringen, waarna het zestienmetergebied binnendrong en de bal opnieuw in het net werkte. Frankrijk zette daar na rust amper nog gevaarlijke momenten tegenover, terwijl Onder 16 via Thomas Buitink en Jurgen Ekkelenkamp nog kansen kreeg om de score verder uit te breiden.

Blessures

De teller bleef echter op twee staan voor de mannen van Petersen. Domper op de feestvreugde was het uitvallen van Rodney Huijgen en Robin Lathouwers. Huijgen kreeg en tik op zijn enkel en komt dit toernooi waarschijnlijk niet meer in actie. De kwetsuur van Lathouwers lijkt mee te vallen.

De blessuregevallen ten spijt, overheerste na afloop van de wedstrijd het tevreden gevoel bij Onder 16. "Een goed begin aan het toernooi, dit schept vertrouwen", sprak Petersen, die zaterdag opnieuw in actie komt met zijn team. Dan wacht gastland Portugal. "We bekijken het wedstrijd voor wedstrijd. Ook in het duel tegen Frankrijk zat nog genoeg ruimte voor verbetering. We zullen ook tegen Portugal de scherpte op moeten brengen om die dingen te blijven verbeteren."

Nederland - Frankrijk 2-0 (0-0).

Scoreverloop: 44. Redan 1-0, 63. Redan 2-0.

Opstelling Nederland: Schendelaar; Lathouwers (60. Kusi), Jacobs, Bakker, Pirie; Huijgen (37. Ekkelenkamp), Familia-Castilo, Mendonca (52. Koopmeiners); Mallahi (41. Darkwa), Buitink, Redan (69. Van den Berg).