Onder 16 grijpt naast toernooizege

7 december 2015, 0:13

Het Nederlands elftal voor spelers onder 16 jaar was er zo dichtbij, maar uiteindelijk zag het team van KNVB-coach Edwin Petersen de winst van het vierlandentoernooi in de Verenigde Staten door haar vingers glippen. Tegen Engeland nam Nederland na 16 minuten al een 2-0 voorsprong, maar de Engelsen gaven zich niet gewonnen, vochten terug en sloten de wedstrijd af met een 2-2 gelijkspel.

Voor Nederland betekende het gelijkspel dat het de toernooizege misliep. Bij een overwinning was Onder 16 in punten op gelijke hoogte gekomen met Engeland, maar omdat het doelsaldo van Oranje beter was, kon de toernooizege de ploeg van Petersen haast niet meer ontgaan. Dat scenario kon na tachtig minuten echter de prullenbak in, toen Ryan Sessegnon met zijn gelijkmaker de Nederlandse talenten in rouw dompelde.

,,Voor de spelers was het een enorme domper", sprak Petersen. ,,Dit gelijkspel is heel teleurstellend, ook omdat er tot de gelijkmaker eigenlijk niets aan de hand was. We speelden voor de winst, daar was iedereen zich van bewust. We hebben het geluk alleen nog niet aan onze zijde. Anderzijds moeten we ook gewoon leren om in de eindfase een resultaat vast te houden. Dat is zowel tegen de VS als vandaag tegen Engeland mis gegaan."

Vroege voorsprong

Onder 16 was nog zo goed aan de wedstrijd begonnen. Juan Familia-Castilo veroverde de bal op het middenveld en stuurde Daishawn Redan de diepte in. De aanvaller schoot de bal vervolgens beheerst achter doelman Curtis Anderson. Enkele minuten later was Redan dichtbij zijn tweede treffer. Opnieuw werd de aanvaller diep gestuurd, maar deze keer stuitte hij op Anderson.

Nederland bleef druk zetten op het Engelse doel en kwam terecht op een 2-0 voorsprong. Een crosspass van Maurice Kone werd weggewerkt door een Engelse verdediger. De bal belandde precies in de voeten van Dereck Darkwa, die met een volley de marge voor Nederland verdubbelde. Onder 16 leek met de 2-0 voorsprong te gaan rusten, maar vlak voordat de scheidsrechter blies voor het eindsignaal van de eerste helft, maakte Jadon Sancho de aansluitingstreffer voor Engeland. ,,Jammer, want op dat moment hadden we misschien wel met 4-1 of 5-1 voor moeten staan. We beloonden onszelf onvoldoende", vond Petersen.

Tweede helft

Ook na rust kwam Onder 16 amper in de problemen. Het liet het balbezit aan Engeland, dat amper gevaarlijk wist te worden. Nederland hield daardoor eenvoudig stand en wist zelf via een aantal snelle uitbraken nog een paar keer dicht bij het Engelse doel uit te komen.

In de slotfase kreeg Onder 16 alsnog het deksel op de neus, toen Ryan Sessegnon een crosspass vanaf de rechterflank in een keer achter doelman Jasper Schendelaar werkte. Nederland zette nog een klein slotoffensief in, maar tot grote kansen leidde dat niet. Engeland pakte zodoende de toernooizege, terwijl Onder 16 met lege handen achterbleef.

Ervaring

Sportief gezien leverde het toernooi Nederland weliswaar geen eremetaal op, maar de Nederlandse talenten gingen wel met een koffer vol ervaring terug naar huis. In het duel tegen Engeland was ook de groei te zien die de ploeg de afgelopen maanden heeft doorgemaakt. Waar Onder 16 tijdens het Val de Marne-toernooi in oktober nog blij was met een 2-2 tegen Engeland, voelde het gelijkspel nu als een nederlaag. ,,Dat is een compliment voor het team", vond Petersen. ,,Voor de jongens is het ook een mooie ervaring om hier te spelen tegen landen als Brazilië, Engeland en de VS. De conclusie is dat we tegen dat soort landen prima mee kunnen komen. Natuurlijk is het teleurstellend dat we de toernooizege mislopen, maar aan de andere kant heb je die teleurstelling ook nodig om te kunnen leren."

Nederland – Engeland 2-2 (2-1).

Scoreverloop: 8. Redan 1-0, 16. Darkwa 2-0, 40. Sancho 2-1, 80. R. Sessegnon 2-2.

Gele kaart: Booth (Engeland).

Opstelling Nederland: Schendelaar; Kusi, Jacobs, Botman, Smeulers; Mendonca, Familia-Castilo (64. El Bouchataoui), Ekkelenkamp (58. Koopmeiners), Darkwa, Redan (76. Mallahi), Kone (58. Buitink).