Kone schiet Onder 16 naast Engeland

29 oktober 2015, 17:15

Dankzij een laat doelpunt van Maurice Kone (foto) heeft het Nederlands elftal voor spelers onder 16 jaar donderdag op het Val de Marne-toernooi een punt overgehouden aan de wedstrijd tegen Engeland: 2-2. Oranje had het echter moeilijk tegen de ploeg van de Engelse trainer Dan Micciche. "Een punt was het maximaal haalbare", vond KNVB-coach Edwin Petersen.

De trainer van Onder 16 was lovend over de Engelse ploeg. "Engeland beschikt echt over een topploeg. In deze leeftijdscategorie heb ik zelden een team gezien dat zo goed was. De spelers waren individueel erg goed, technisch vaardig en ook fysiek zeer sterk. Hoewel we weinig kansen tegen hebben gehad, hadden wij het daar met name voor rust moeilijk mee. We moesten echt aan het niveau wennen."

Vroege voorsprong

Toch was het Onder 16 dat al vroeg in de wedstrijd op voorsprong kwam vanuit een messcherpe counter. Juan Familia-Castilo stuurde Mohammed Mallahi de diepte in, waarna de aanvaller op snelheid de achterlijn haalde. Vanaf de rechterflank zette hij de bal voor op de meegesprinte Daishawn Redan, die bij de tweede paal binnenkopte.

Daarna nam Engeland het initiatief over. Door een binnengeschoten voorzet vanaf de rechterkant kwamen de Engelsen in de twaalfde minuut langszij. Een krap half uur later kwamen de Britten zelfs op voorsprong, nadat één van de Engelsen via een steekpass vrij voor doelman Jasper Schendelaar werd gezet.

Hard werken

In de rust probeerde Petersen orde op zaken te stellen. Het leidde tot een gelijkwaardigere tweede helft, waarin de Nederlandse talenten hard werkten om zich naast Engeland te vechten. Die arbeid werd vlak voor het eindsignaal beloond via twee invallers. Zakaria Aboukhlal kopte een diepe bal van doelman Schendelaar door op Maurice Kone, waarna de aanvaller van FC Twente op volle snelheid richting het Engelse doel sprintte. Oog in oog met de doelman faalde Kone niet: 2-2.

De late gelijkmaker stemde Petersen tot tevredenheid. Te meer omdat hij zijn spelers kort voor het doelpunt nog op het hart drukte dat er wel degelijk kansen lagen tegen Engeland. "Engeland speelde met twee centrale verdedigers, waardoor er erg veel ruimte in de hoeken lag. In een drinkpauze vijf minuten voor het eind hebben we benadrukt dat daar in de omschakeling kansen voor ons lagen, dat we erin moesten blijven geloven. Dat er enkele minuten later dan uit zo'n situatie wordt gescoord is alleen maar mooi."

'Voelde als overwinning'

Kort na het doelpunt van Kone floot de scheidsrechter voor het einde van de wedstrijd, waardoor Onder 16 na het verlies van dinsdag tegen Frankrijk (1-0) het eerste punt van het toernooi heeft gepakt. Petersen: "Op basis van het harde werken was dit punt verdiend, vond ik. Voor ons voelde het echt als een overwinning."

Zaterdag speelt Onder 16 zijn derde en laatste wedstrijd op het Val de Marne-toernooi. De ploeg van Petersen neemt het dan in het Complexe Sportif Leo Lagrange op tegen de leeftijdsgenoten uit Japan.

Nederland - Engeland 2-2 (1-2).

Scoreverloop: 5. Redan 1-0, 12. Sancho 1-1, 39. Sessegnon 1-2, 80+2. Kone 2-2.

Opstelling Nederland: Schendelaar; Mendonca (54. Kusi), Odenthal, Aberkane, Smeulers; El Bouchataoui (54. Koopmeiners), Huijgen, Familia-Castilo; Mallahi, Redan (65. Kone), Buitink (65. Aboukhlal).