Onder 16 tweede na zege

15 maart 2015, 18:39

Onder 16 heeft zondag het vriendschappelijke vierlandentoernooi in eigen land besloten met een 3-1 zege op de USA. Met zes punten uit drie duels, eindigde de ploeg als tweede. Tsjechië pakte met zeven punten de toernooiwinst na een 2-2 tegen Ierland (vier punten) dat derde werd. De USA werd met drie nederlagen laatste.

In de eerste helft was Oranje heer en meester. De ploeg zette snel druk op de opbouw van de Amerikanen waardoor Nederland veelvuldig de bal veroverde. Toch kwam de USA uit het niets op voorsprong. Chris Goslin profiteerde van een zwak moment in de Nederlandse defensie: 0-1.

Tien minuten later was het echter alweer gelijk. Invaller Frimpong, hij verving de met een knieblessure uitgevallen Justin Kluivert, tikte de 1-1 binnen na een voorzet van Tahith Chong. Nog voor rust viel ook de verdiende 2-1. Tim van de Schepop schoot de bal hard onder de Amerikaanse doelman door.

Vechtvoetbal

In de tweede helft had Onder 16 het moeilijker. Amerika zette Nederland vast op eigen helft waardoor de ploeg nauwelijks aan opbouwen toekwam. Er ontstond een vechtwedstrijd, een spelvorm die de Amerikanen goed ligt. De ploeg was dan ook dicht bij de 2-2. Doelman Mike van de Meulenhof wist dit met twee knappe reddingen te voorkomen. Aan de andere kant zorgde Steven Theunissen voor gevaar met een schot op de paal.

De bevrijdende 3-1 viel na een goede individuele actie van Bobby Adekanye die Nazario de Fretes in stelling bracht. De aanvaller twijfelde niet en haalde de trekker over.

Volgens de afspraken

KNVB-coach Edwin Petersen vond de overwinning verdiend. ,,Over de hele wedstrijd gezien hadden we het beste van het spel. Maar eerlijk is eerlijk, na rust had zomaar die 2-2 kunnen vallen. In de eerste helft hebben we goed volgens de afspraken gevoetbald. We hadden alleen de bal steeds te kort in het bezit nadat we deze met goed storen hadden veroverd. Daar hadden wij meer uit moeten halen. Na rust hadden wij het moeilijker en beslisten wij de wedstrijd dankzij individuele kwaliteiten. Ook dat is belangrijk.”

Petersen kijkt terug op een geslaagde week. ,,Het was leerzaam. Vooraf hadden wij twee doelstellingen. Wij wilden de bezetting voor het doel verbeteren en de eindpass beter uitspelen. Ik vind dat wij daarin deze week grote stappen hebben gezet. Dit nemen wij mee naar de dubbele ontmoeting met Italië volgende maand.”

Onder 16 – USA 3-1 (2-1)

Scoreverloop: 20. Goslin 0-1, 31. Frimpong 1-1, 40+1. Van de Schepop 2-1, 72. Nazario de Fretes 3-1.

Opstelling Nederland: Van de Meulenhof, Van Wallenburg (72. Teze), Bakboord, Obispo (41. Malacia), Fernandes (63. Wehrman), Kluivert (10. Frimpong), Chong (57. Lonwijk), Theunissen, Nunnely (63. Adekanye), Souren (41. Nazario de Fretes), Van de Schepop.