Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Onder 16 sluit af als hekkensluiter

KNVB Media
KNVB Media
16 februari 2015, 19:52

Foto:

Het Nederlands elftal voor spelers onder 16 jaar heeft het vierlandentoernooi in de Algarve afgesloten op de laatste plaats. Het team van KNVB-coach Edwin Petersen was tijdens de laatste speelronde dichtbij een overwinning op Duitsland, maar zag de oosterburen in de blessuretijd alsnog langszij komen, waarna Duitsland via strafschoppen de toernooizege veiligstelde.

De gelijkmaker in de blessuretijd kwam als een mokerslag aan voor Onder 16, dat twee dagen geleden ook al in de blessuretijd moest buigen voor Portugal. ,,Het doelpunt kwam uit de lucht vallen. Waar we tegen Portugal de tegentreffer nog aan zagen komen, hadden we hier niet op gerekend. Het was een zware tik voor de groep, al toonden de jongens in deze wedstrijd wel meer begrip wat er nodig is om een wedstrijd uit te spelen", sprak Petersen.

Balbezit

Tot de gelijkmaker leek er weinig aan de hand voor Oranje. De Nederlandse talenten hadden over de hele wedstrijd veelvuldig balbezit en wisten vaak de vrije man op het middenveld te vinden. Daarbij kreeg Onder 16 overigens wel de helpende hand toegeworpen van Duitsland, dat vanaf de dertigste minuut met een man minder speelde nadat aanvoerder Florian Baak zijn tweede gele kaart kreeg.

Onder 16 deed echter te weinig met het balbezit, omdat de voorhoed niet altijd werd bereikt. Toch kwam Nederland een kwartier na rust op voorsprong door een doelpunt van Armando Obispo (foto). Een afgeslagen hoekschop werd opnieuw ingebracht door Ugur Altintas, waarna de verdediger uit de gezamenlijke jeugdopleiding van PSV en FC Eindhoven binnen kon knikken.

Beloning blijft uit

Nederland kreeg vervolgens meerdere mogelijkheden om de score verder uit te bouwen, maar het team vergat zichzelf te belonen. Duitsland werd echter ook niet gevaarlijk, waardoor de tijd wegtikte in het voordeel van Oranje. Een moment in de blessuretijd werd Onder 16 fataal. Het lukte Nederland op dat moment niet goed om druk te zetten, waarna de bal vanuit een rommelige situatie bij Renat Dadachov belandde. De Duitser schoof de bal vervolgens onder doelman Mike van de Meulenhof door.

Strafschoppen moesten daardoor de beslissing brengen. De spelers van Onder 16 probeerden elkaar op te peppen na de tegenvaller van de late gelijkmaker en schoten de strafschoppen aardig binnen, maar uiteindelijk was het Duitsland dat aan het langste eind trok en daarmee de toernooizege naar zich toe trok.

Leerzaam

,,Het was een onnodig verlies", vond Petersen. ,,We waren duidelijk de betere partij in deze wedstrijd." De oefenmeester sprak desondanks van een leerzaam toernooi. ,,Qua niveau ligt alles heel dicht bij elkaar. Tegen Spanje hebben we een uitstekende tweede helft gespeeld en hadden we moeten scoren, tegen Portugal hadden we licht de overhand en ook vandaag tegen Duitsland waren we beter."

,,De tegenstanders waren echter beter als het gaat om resultaatgericht voetballen. Maar ook daarin heb ik bij ons een stijgende lijn gezien. De spelers hebben steeds beter het besef hoe wedstrijden kunnen verlopen, hoe we compact moeten blijven spelen en hoe we dat tot het eind van een wedstrijd vol kunnen houden. Daar hebben we echt stappen in gemaakt. Volgende maand spelen we een toernooi in eigen land, dan kunnen we laten zien dat we op dat vlak echt progressie hebben gemaakt."

Statistieken:

Nederland - Duitsland 1-1 (0-0).

Scoreverloop: 57. Obispo 1-0, 80+1. Dadachov 1-1.

Opstelling Nederland: Van de Meulenhof; Bakboord, De Ligt, Obispo, Malacia; Fernandes (61. Van Wallenburg), Altintas (72. Lonwijk), Chong; Nunnely, Kluivert, Adekanye (72. Van de Schepop).


  • Tags:

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen