Goed O-16 buigt voor Fransen

30 oktober 2014, 19:46

Het Nederlands elftal voor spelers onder 16 jaar is er niet in geslaagd ook de tweede wedstrijd op het Val de Marne-toernooi te winnen. Nadat Oranje dinsdag nog met 3-1 te sterk was voor Japan, moest het twee dagen later met 1-0 buigen voor gastland Frankrijk.

De nederlaag voelt als een domper voor Onder 16. Het team van KNVB-coach Edwin Petersen had grote delen van de wedstrijd de controle, maar vergat zichzelf te belonen in de vorm van een doelpunt. ,,De Fransen hebben een erg sterk team, maar daar hebben we ons goed tegen gewapend”, sprak de oefenmeester. ,,Zij lieten ons het spel maken, waardoor wij van achteruit telkens het initiatief hadden. De Fransen wachtten vooral op een fout van ons om toe te slaan uit de counter, maar wij stonden goed. We hebben weinig kansen weggegeven.”

Het lukte de Nederlandse talenten zelf echter ook maar moeizaam om tot kansen te komen. ,,We wisten dat de Fransen achterin kwetsbaar waren. Daar hadden we meer van moeten profiteren door er met een steekbal uit te komen. Bijna alles deden we goed, maar in de eindpass lieten we het liggen”, aldus Petersen.

Onderkant kruising

Wel leek het publiek met een Oranjehart in de eerste helft heel even op te mogen veren toen Justin Kluivert het Franse doel onder vuur nam. De aanvaller van Ajax schoot de bal hard tegen de onderkant van de kruising. Waar de Nederlandse bank al opveerde om de treffer te vieren, oordeelde de scheidsrechter anders. Hij zag de bal terugstuiteren in het veld, waardoor de eerste helft doelpuntloos werd afgesloten.

Even na rust was het wel raak, alleen nu waren het de Fransen die scoorden. Na een overtreding op één van de Nederlandse verdedigers, kwam Onder 16 in ondertal te staan. De Fransen wisten dat moment uitstekend uit te spelen en kwamen via Thomas Berthelot op voorsprong. Nederland probeerde in het restant van het duel nog te redden wat er te redden viel. In de laatste tien minuten ging de ploeg van Petersen meer risico nemen. Achterin werd één op één gespeeld, waardoor een verdediger doorschoof naar de aanval. Het leverde Onder 16, onder meer via Tahith Chong, goede mogelijkheden op, maar een doelpunt bleef uit.

Moegestreden

Teleurgesteld dropen de Nederlandse talenten zodoende af naar de kleedkamer. Moegestreden, nadat ze alles hadden gegeven. ,,Daar heb ik de spelers ook een compliment voor gegeven”, sprak Petersen. ,,We hadden echt het gevoel dat er vandaag iets te halen viel, zeker omdat we in grote delen van de wedstrijd de volledige controle hadden. Het verlies voelt als een domper, al moeten we er morgen na een nacht slapen een positief gevoel uithalen. We hebben immers laten zien dat we tegen een sterk land als Frankrijk goed weerstand kunnen bieden.”

Zaterdag sluit Onder 16 het toernooi af met een wedstrijd tegen België. De zuiderburen gaan na twee duels samen met Frankrijk aan kop in het toernooi. Beide landen hebben na twee duels vier punten. Nederland volgt met drie punten. Japan is na nederlagen tegen Nederland (3-1) en België (3-2) nog puntloos. De Nederlandse talenten zijn dus nog in de race voor de eindzege, maar moeten zaterdag winnen van België. Daarbij is het team afhankelijk van het resultaat van de wedstrijd tussen Frankrijk en Japan.

Frankrijk – Nederland 1-0 (0-0).

Scoreverloop: 49. Thomas Berthelot 1-0.

Opstelling Nederland: Mike van de Meulenhof; Ruben Hoogenhout, Navajo Bakboord, Matthijs de Ligt, Tyrell Malacia (75. Owen Wijndal); Robin Schoonbrood, Nazario de Fretes (75. Leandro Fernandes), Donyell Malen, Ché Nunnely (75. Noa Lang), Justin Kluivert, Tahith Chong.