Onder 16 wint matig duel

6 mei 2014, 22:15

Zonder goed te spelen heeft het Nederlands elftal voor spelers onder 16 jaar dinsdag een overwinning geboekt op Tsjechië. In Woerden werd het eerste deel van de dubbele confrontatie met 2-1 afgesloten, door doelpunten van Javairo Dilrosun (foto) en Joey Konings.

KNVB-coach Edwin Petersen hield gemengde gevoelens over aan de overwinning. ,,Door te winnen hebben we aan één doel voldaan. Dat is positief, want Tsjechië is in onze ogen een A-land. Het was echter een moeilijke wedstrijd.  We speelden onder de maat en verdedigden niet compact genoeg. Daarnaast hadden we moeite met het korte spel en de vele positiewisselingen van Tsjechië. We stapten te snel uit en stonden daardoor vaak in ondertal op het middenveld. In de tweede helft hebben we dat geprobeerd te repareren.”

Lange bal

De Nederlandse talenten speelden dit weekeinde hun laatste competitiewedstrijd en daardoor was de spanning en scherpte enigszins verdwenen bij Onder 16. Dat was ook terug te zien in de wedstrijd. Nederland had moeite de eigen opbouw te verzorgen en hanteerde veelvuldig de lange bal.

Het spel verdiende daardoor niet de schoonheidsprijs, maar het lukte de Nederlandse talenten wel er een aantal keer dreigend uit te komen. Dat leidde na dertien minuten tot de openingstreffer van Javairo Dilrosun. De aanvaller trok vanaf de rechterflank naar binnen en gaf de bal voor op Carel Eiting. Die legde vervolgens terug op Dilrosun, die de 1-0 op het scorebord bracht.

Vlak na rust kwam Tsjechië langszij. Lang konden de bezoekers echter niet genieten van de gelijkmaker, want enige minuten later zette Joey Konings Onder 16 opnieuw op voorsprong. Een afgeslagen bal belandde voor de voeten van de aanvaller. De PSV’er bedacht zich geen moment, nam de bal op de slof, en zag zijn inzet op fraaie wijze in de bovenhoek verdwijnen.

Meer controle

,,Een echte spitsengoal”, vond Petersen, die zag dat de nieuwe voorsprong voor rust in zijn elftal zorgde. ,,Na het tweede doelpunt kregen we meer controle op het duel en hebben we fases gehad waarin we heel aardig speelden. Wel kozen we vanaf dat moment voor meer zekerheid, zodat we het maximale resultaat uit het duel konden halen.”

Dat bleek uiteindelijk 2-1  te zijn, al had Petersen het gevoel dat er wellicht meer ingezeten had voor Onder 16. Meerdere keren dook de ploeg in overtal voor het Tsjechische doel op, maar in de afronding ging het te vaak mis. Anderzijds kregen ook de bezoekers een aantal goede kansen op de gelijkmaker. Die bleef echter uit.

Donderdag staat de tweede confrontatie tussen Onder 16 en Tsjechië op het programma. Ook dat duel wordt in Woerden gespeeld. ,,Dan moet het van onze kant beter”, vindt Petersen. ,,We zullen een aantal nieuwe spelers een kans geven. Dat wordt interessant om te zien.”

Nederland - Tsjechië 2-1 (1-0).

Scoreverloop: 14. Javairo Dilrosun 1-0, 49. Tsjechië 1-1, 55. Joey Konings 2-1.

Opstelling Nederland: Abdel Mounaim El Ouazzane; Sheral Floranus (58. Azor Matusiwa), Timothy Fosu-Mensah, Justin Bakker, Mats Knoester; Rodney Kongolo, Teun Bijleveld (58. Steven Smulder), Carel Eiting (72. Mees Hoedemakers); Rashaan Fernandes (72. Robin Schouten), Joey Konings (58. Nigel Robertha),  Javairo Dilrosun.