Onder 16 wint zonder overtuiging

18 maart 2014, 21:42

Het Nederlands elftal voor spelers onder 16 jaar heeft dinsdag, zonder overtuigend te spelen, een 4-1 overwinning geboekt op Ierland. Met iets meer nauwkeurigheid in de afwerking had de score echter veel hoger uit kunnen vallen. Javairo Dilrosun en Joey Konings tekenden beiden voor twee treffers.

Op het trainingscentrum van Vitesse waren de Nederlandse talenten grote delen van de wedstrijd de bovenliggende partij. Dat was mede te danken aan de povere tegenstand van de bezoekers uit Ierland. De ruime overwinning ten spijt, was KNVB-coach Edwin Petersen niet tevreden over het spel van zijn ploeg. ,,Met name voor rust was de uitvoering onvoldoende”, vond de oefenmeester. ,,Ierland zette weinig druk, waardoor wij in onze achterste lijn veel ruimte kregen. Op zo’n moment moet je de bal in durven te dribbelen, zodat de Ieren uitstappen, maar in plaats daarvan hanteerden we te veel de lange bal.”

‘Duel benaderen als kwalificatie-interland’

Toch kwam Onder 16 er voor rust een paar keer dreigend uit. De Nederlandse talenten kregen kansen via Carel Eiting, Joey Konings, Rashaan Fernandes en Javairo Dilrosun. Oranje leek echter zonder doelpunten te gaan rusten, totdat Dilrosun in de slotminuut toch het doel trof. Petersen: ,,We wilden dit vriendschappelijke duel benaderen als een kwalificatie-interland waarin het doelsaldo meetelde. Als het doelpunt zolang uitblijft, dan word je toch onrustig op de bank. Helemaal omdat we vinden dat het rendement van het team omhoog moet. Dat geldt niet alleen voor ons als technische staf, dat vinden de spelers ook.”

Na rust ging Onder 16 op jacht naar meer treffers. De eerste aanval in de tweede helft leverde direct succes op. Invaller Mees Hoedemakers gaf de bal na een actie op de achterlijn voor, waarna Joey Konings de 2-0 op het scorebord zette. De aanvaller van PSV tekende even later ook voor zijn tweede treffer van de avond. Een schot van Mees de Wit smoorde in de Ierse defensie. De bezoekers werkten de bal echter niet goed weg, waardoor Konings de bal veroverde. De aanvaller leek in eerste instantie de kans te verspelen, maar met een hakje vond hij uiteindelijk het net, waarna Javairo Dilrosun de marge op vier bepaalde.

Frivool

Met de ruime voorsprong op zak leek Onder 16 het wel welletjes te vinden. Het spel van de Nederlandse talenten werd in de slotfase te frivool, waardoor de Ieren – die tot de laatste tien minuten van de tweede helft amper op de helft van Nederland waren geweest – toch nog iets terug konden doen. Na een aanval over de rechterflank werd de bal voor het doel gebracht, waarna Zachary Elbouzedi voor de 4-1 zorgde.

,,In die slotfase is het te zien dat je toch met jeugdvoetbal te maken hebt”, vond Petersen. ,,De spelers willen het mooi doen in plaats van voor de gemakkelijke oplossing te kiezen. Het werd allemaal iets te frivool en er gleden spelers uit. Gelukkig gebeurt dat nu bij een ruime voorsprong, maar we zullen de spelers er de komende dagen ook mee confronteren wat de gevolgen kunnen zijn als dat niet het geval is.”

Onder 16 kan donderdag al laten zien dat het van de wedstrijd van dinsdagavond heeft geleerd. Dan staat om 12.00 uur immers een tweede ontmoeting met Ierland op het programma.

Nederland – Ierland 4-1 (1-0).

Scoreverloop: 40. Dilrosun 1-0, 43. Konings 2-0, 56. Konings 3-0, 69. Dilrosun 4-0, 73. Elbouzedi 4-1.

Opstelling Nederland: Justin Bijlow, Sheral Floranus (65. Timothy Fosu-Mensah), Darren Sidoel, Justin Bakker, Danny Mühl, Rodney Kongolo, Carel Eiting, Azor Matusiwa (41. Mees Hoedemakers), Rashaan Fernandes (41. Mees de Wit), Joey Konings (65. Cali Daniel), Javairo Dilrosun.