Tien minuten fataal voor O-16

27 februari 2014, 17:13

Het Nederlands elftal onder 16 heeft donderdag in Portugal een 2-0 nederlaag geleden tegen Duitsland. Een fase van tien minuten werd het team van KNVB-coach Edwin Petersen fataal. In die periode speelde Onder 16 met een man minder en wist Duitsland twee keer te scoren.

Petersen was teleurgesteld na het verlies van zijn ploeg. ,,We moeten dit evalueren. We begonnen goed aan de wedstrijd, maar na tien minuten kregen we een strafschop tegen en kreeg Mats Knoester een gele kaart. We werden dubbel gestraft, want bij dit toernooi betekent een gele kaart dat je tien minuten naar de kant moet. In onze ogen is dat niet wenselijk. Het is een Development toernooi, de ontwikkeling staat voorop. Dan speel je het liefst met elf tegen elf.”

Duitsland profiteert

Duitsland profiteerde optimaal van de periode waarin het met een man meer speelde. Aanvoerder Marco Stefandl benutte de toegekende strafschop en negen minuten later maakte Johannes Eggestein de tweede treffer voor de oosterburen. Aan dat doelpunt ging matig uitverdedigen van Nederland vooraf. ,,Die tweede treffer lag aan onszelf”, vond Petersen. ,,We probeerden op de eigen achterlijn onder de druk uit te voetballen, dat moet je niet doen. We hoopten dat het met tien man bij die 1-0 zou blijven, want dan blijft het een wedstrijd.”

In plaats daarvan keek Nederland tegen  een 2-0 achterstand aan. Onder 16 had het voor rust moeilijk met Duitsland, dat met veel passie speelde. De Nederlandse talenten hanteerden bovendien te vaak de korte pass, in plaats van de ruimte te benutten die achter de Duitse verdediging lag.

Strijdbaar

Na rust speelde Onder 16 beter en was het zelfs de bovenliggende partij. Nederland kreeg via onder meer Joey Konings en Mats Knoester kansen om terug in de wedstrijd te komen, maar deze mogelijkheden werden niet benut. ,,We hebben teruggevochten op een haast on-Nederlandse manier”, vond Petersen. ,,We oogden heel strijdbaar, wonnen vaak de afvallende bal en hebben vrijwel geen kans meer weggegeven.”

De beloning in de vorm van een doelpunt bleef echter uit. ,,Gezien de kansen hadden we zeker een doelpunt moeten maken. Het was een pittige wedstrijd, waar uiteindelijk voor ons meer had ingezeten. Het verlies was uiteindelijk onnodig, zonde.” Onder 16 krijgt zaterdag de kans zich te revancheren. Om 14.00 uur lokale tijd (15.00 uur Nederlandse tijd) neemt de ploeg van Petersen het op tegen de leeftijdsgenoten uit Portugal. ,,Daar willen we ons weer laten zien”, klonk de coach strijdbaar.

Nederland – Duitsland 0-2 (0-2).

Scoreverloop: 11. Marco Stefandl 0-1 (strafschop), 20. Johannes Eggestein 0-2.

Gele kaart: Knoester en Faye (Nederland).

Opstelling Nederland: Justin Bijlow; Tristan Dekker, Timothy Fosu-Mensah, Mats Knoester, Lassane Faye; Dani Koks (58. Carel Eiting), Mink Peeters (58. Shurendo Janga), Azor Matusiwa; Marc Ripmeester (58. Javairo Dilrosun), Kai Koreniuk (58. Joey Konings), Robin Schouten (58. Rashaan Fernandes).