Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Onder 16: 'Interessant podium'

KNVB Media
KNVB Media
20 februari 2014, 9:21

Foto:

Het Nederlands elftal voor spelers onder 16 jaar neemt eind februari deel aan het UEFA Development Tournament in Monto Gordo in Portugal. Het team van KNVB-coach Edwin Petersen neemt het daar op tegen Noorwegen, Duitsland en het gastland.

,,Een interessant podium om onszelf te tonen”, zegt Petersen over het toernooi. ,,Het doel van Onder 16  is om spelers zo goed mogelijk voor te bereiden op Onder 17, ze internationale bagage mee te geven. In Onder 17 moeten de talenten kwalificatiewedstrijden spelen, zich plaatsen voor EK’s en WK’s. Daar staat veel druk op. Die druk wordt tijdens het UEFA Devolopment-toernooi gesimuleerd. De spelers kunnen ervaren hoe het voelt om dit soort wedstrijden te spelen. Daarnaast leggen we als team een bepaalde doelstelling neer.”

Het voornaamste doel van de spelersgroep zal zijn het toernooi in Portugal te winnen. Petersen: ,,Van daaruit proberen we dan ook te werken om de boel op scherp te zetten. Maar als na de eerste wedstrijd blijkt dat het winnen van het toernooi te hoog gegrepen is, dan is er ook altijd nog een ontwikkelingsdoel. Dat ligt vooral bij de trainers. Waar zien we mogelijkheden om het team beter te maken? We willen ons kunnen meten met tegenstanders van internationaal niveau. Daarnaast willen we wedstrijden domineren, tot kansen komen en goed verdedigen.”

Talentvolle groep

Voor Onder 16 is het toernooi in Portugal de eerste interlandactiviteit van 2014. De laatste wedstrijd dateert van begin november, toen Nederland deelnam aan het Val de Marne-toernooi in Frankrijk. Petersen heeft echter een goed beeld waar zijn selectie momenteel staat. ,,We hebben onlangs nog een selectiewedstrijd gehouden. Een heel zinvol moment waarin nieuwe spelers zich hebben kunnen laten zien en waar we kans hebben gehad om individueel met de spelers te praten. Daarnaast hebben we de competities intensief gevolgd en veel contact gehad met de clubtrainers van de talenten. Zo monitoren we de spelers continu. We hebben een talentvolle groep, waarin alle positief redelijk bezet zijn.”

‘Kijken vooral naar onszelf’

Onder 16 neemt het tijdens het UEFA Development Tournament op tegen Noorwegen, Duitsland en Portugal. Landen met een grote voetbalhistorie, maar wat Nederland op deze leeftijd van de tegenstander kan verwachten durft Petersen nog niet te zeggen. ,,We willen de jongens zo goed mogelijk voorbereiden op de eerste wedstrijd van het toernooi. De focus heeft bij ons in eerste instantie gelegen op het samen verdedigen en aanvallen. Nu zullen we ons meer richten op de omschakeling. We kijken vooral naar onze eigen groep.”

,,Wel zullen we landen treffen waarin een andere sportcultuur heerst. In Portugal en Duitsland is vooral winnen heel belangrijk. En ook de Noren spelen altijd met een bepaalde passie. Noorwegen is een actief land en beschikt vaak over erg fitte spelers. We proberen onze spelers niet qua tactiek voor te bereiden, daarin gaan we uit van ons eigen spel, maar geven ze vooral mee wat ze qua sportcultuur tegenover zich kunnen verwachten.”


  • Tags:

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen