Onder 16 met tien man onderuit

28 maart 2013, 20:48

Twee momenten van onoplettendheid zijn het Nederlands elftal voor spelers onder 16 jaar donderdagavond fataal geworden. Met een 1-0 voorsprong bij rust leek er weinig aan de hand voor het team van KNVB-coach Ruud Dokter, maar na rust knokte Duitsland zich naar de overwinning: 2-1.

Het was voor de Nederlandse talenten het tweede duel tijdens het internationale toernooi van Montaigu. Dokter noemde het verlies tegen de oosterburen een dure les. ,,We speelden goed. Voor rust heeft Duitsland amper kansen gehad, maar in de tweede helft wordt het duel op een paar momenten beslist. Dit moet je een keer meemaken om er mee om te leren gaan. Voor de spelers is het een goed leermoment.”

Rood Hatzidiakos

Nederland speelde een deel van de tweede helft met tien man, nadat de debuterende Pantelis Hatzidiakos na zijn tweede gele kaart van het veld werd gestuurd. De verdediger van AZ kreeg zijn eerste gele kaart na een overtreding en zijn tweede nadat hij commentaar op de leiding had. ,,Dat zijn dingen waar hij mee om moet leren gaan. Zijn debuut was ongelukkig”, sprak Dokter.

Hoewel het veld waarop gespeeld werd van een matige kwaliteit was, zag de oefenmeester Onder 16 voor rust goed aan de interland beginnen. Nederland speelde sterk vanuit de omschakeling, was dreigend en wist een aantal kansen te creëren. Het leidde na iets meer dan een half uur spelen tot een verdiende voorsprong, toen Anthony Berenstein (foto) met een volley van afstand de Duitse keeper verschalkte.

Onder 16 had het duel onder controle. Duitsland kwam amper voor het doel van keeper Yanick van Osch, waardoor er niets aan de hand leek voor de Nederlandse talenten. Vanuit het niets kwam Duitsland na rust echter op gelijke hoogte door een doelpunt van Cedric Teuchert. Een kwartier later mochten de oosterburen andermaal juichen, nadat Ole Käuper een strafschop binnenschoot.

Kans op gelijkmaker

In de slotfase van het duel, toen Nederland al met tien man stond, kreeg Onder 16 nog kansen op de gelijkmaker. Invaller Jari Schuurman koos op het juiste moment de diepte, maar oog-in-oog met de Duitse doelman schoot hij de bal in de handen van de sluitpost.

Ondanks het verlies was KNVB-coach Dokter te spreken over het spel van zijn ploeg. ,,Ik ben tevreden met de manier waarop we gespeeld hebben. Het was niet groots, maar lange tijd hadden we alles onder controle. Al was onze eerste helft beter dan na rust. Toen zette Duitsland ons meer onder druk en kozen we veel voor de lange bal. De eindfase van het duel wordt ons uiteindelijk fataal, maar verder heeft Duitsland weinig kansen gehad. Dat is een compliment richting het team waard.”

Zaterdag speelt Onder 16 haar derde en laatste groepswedstrijd van het internationale toernooi van Montaigu. Om 15.00 uur neemt Nederland het op tegen Chili.

Duitsland - Nederland 2-1 (0-1).

Scoreverloop: 32. Anthony Berenstein 0-1, 55. Cedric Teuchert 1-1, 70. Ole Käuper 2-1 (strafschop).

Rode kaart: 64. Pantelis Hatzidiakos (Nederland, 2 x geel).

Gele kaart: Dani van der Moot (Nederland).

Opstelling Nederland: Yanick van Osch; Jeffrey Neral, Calvin Verdonk (47. Keziah Veendorp), Hidde ter Avest, Pantelis Hatzidiakos; Rick van der Meer, Sander Thomas (61. Jari Schuurman), Laros Duarte (41. Danny van Haaren); Martijn Berden, Dani van der Moot (61. Vince Gino Dekker), Anthony Berenstein.