Onder 15 gelijk tegen Ieren

2 februari 2017, 18:15

Naoufal Bannis in actie namens Onder 15 tegen Ierland. - Foto: KNVB Media

Het Nederlands elftal voor spelers onder 15 jaar is er niet in geslaagd ook de tweede wedstrijd tegen Ierland te winnen. Waar de Oranjetalenten dinsdag nog met 5-1 wonnen, stond er donderdag na twee keer veertig minuten een 1-1 eindstand op het scorebord.

Ook het tweede duel tegen de Ieren stond voor veel spelers van Onder 15 in het teken van hun debuut. Voor zeven spelers uit de basiself, waaronder de jarige Syb van Ottele van NEC/FC Oss, was het de eerste keer dat ze het Oranjeshirt aantrokken. Kenneth Taylor, Max de Waal, Naoufal Bannis en Joost de Schutter waren vanwege hun korte invalbeurten in het eerste duel tegen de Ieren de enige spelers die al eerder hun opwachting maakten in het team van KNVB-coach Peter van der Veen.

Ierse voorsprong

Ook in het tweede duel kwam Nederland goed uit de startblokken. Ierland werd in de eerste 25 minuten continu onder druk gezet, maar tot grote kansen leidde dat amper. Het was zelfs Ierland dat op voorsprong kwam. Al in de vijfde minuut werkte Deji Sotona de bal achter doelman Calvin Raatsie. Niet veel later zorgde Naoufal Bannis voor de gelijkmaker.

In het laatste kwartier van de eerste helft veranderde het spelbeeld. Onder 15 werd slordiger en het team liep niet meer in positie. Het vervolg van het duel liet zich kenmerken door vele omschakelmomenten. Dat spel leek Ierland beter te liggen dan de Nederlandse talenten. Onder 15 zette in de eindfase van het duel, toen het na de tweede gele kaart van Kenneth Taylor met een man minder speelde,  nog wel een slotoffensief in. Dat leidde tot verschillende gevaarlijke momenten, maar een winnende treffer bleef uit.

Teleurstelling

Na de vreugde van dinsdag, zorgde het gelijkspel van donderdag voor lichte teleurstelling bij de spelers van Onder 15. Van der Veen: "Je gaat altijd het veld op om te winnen, ook al je met tien man komt te staan. Daardoor waren de spelers wel teleurgesteld toen ze van het veld gingen. Een kwartier later was dat gevoel echter weer weg.

Met een ruime overwinning en een gelijkspel op zak, kijkt Van der Veen met een goed gevoel terug op de eerste interlands van Onder 15. "Het is een leerzame ervaring geweest voor de jongens. Ze spelen tegen een fysiek sterke tegenstander en in de wedstrijden gaat alles net iets sneller dan bij hun clubs. De jongens moeten daardoor snel handelen, omdat de bal anders van hun voet wordt gestolen. Het is leuk om te zien hoe de jongens daarmee omgaan. Al pakt de een het iets sneller op dan de ander."

België

Na de dubbele ontmoeting met Ierland, is België de volgende tegenstander van Onder 15. Ook tegen de Zuiderburen worden twee wedstrijden gespeeld. Het eerste duel is gepland op 28 maart in België, twee dagen later staat er een wedstrijd op Nederlandse bodem op het programma.