Overtuigend debuut nieuwe lichting

31 januari 2017, 20:00

Onder 15 had dinsdag geen enkele moeite met Ierland. - Foto: KNVB Media

Een nieuwe lichting jeugdinternationals heeft dinsdagmiddag in het Nederlands elftal voor spelers onder 15 jaar haar debuut gemaakt. Liefst vijftien spelers maakten tegen Ierland hun eerste minuten in het Oranjeshirt. Met succes. Op het kunstgras van DVS'33 in Ermelo won Onder 15 met 5-1.

Het is een bijzonder moment. Iets voor vier uur klinkt het Wilhelmus over het sportpark van DVS'33. Natuurlijk kennen de elf spelers in het Oranje het volkslied. Maar dat het speciaal voor hun wordt gespeeld? Dat is voor een groot deel van de selectie nieuw.

Spanning

De eerste minuten in Oranje zorgen voor spanning bij menig speler. "Dat merk je vooraf in de kleedkamer en je ziet het terug in de wedstrijd", zegt KNVB-coach Peter van der Veen. "De een is die spanning na het eerste fluitsignaal kwijt, bij de ander blijft het langer hangen, waardoor het bijvoorbeeld bij het eerste balcontact mis gaat. Maar dat geeft niet. Onder 15 is een opleidingsteam, de jongens zijn er ook om van dit soort momenten te leren."

Tegen Ierland lijken de meeste jeugdinternationals de spanning echter al snel van zich af te schudden. De nieuwbakken Oranjetalenten ogen gretig en zetten de Ieren vanaf het eerste fluitsignaal onder druk. Het leidt al snel tot de eerste kans van de wedstrijd, als Ajacied Ryan Gravenberch de bal verovert. Hij speelt 'm af op aanvoerder Dirk Proper, die met een fijn steekpassje spits Bryan Brobbey probeert te bereiken. Dat mislukt, maar de aanval geeft wel de intenties van Onder 15 weer.

Brobbey scoort

Enkele minuten later mogen de Oranjetalenten wel juichen, als een voorzet vanaf de rechtervleugel van Jayden Braaf voor de voeten van Brobbey belandt. De Ajax-spits kan de bal eenvoudig binnentikken. Even later is Onder 15 opnieuw gevaarlijk, als de atletische Melayro Bogarde vanuit de achterhoede naar voren dribbelt. Hij passeert meerdere Ieren en haalt de achterlijn. Het enige wat er aan zijn fraaie solo ontbreekt, is een afgemeten voorzet. De aanval strandt daardoor in schoonheid.

Met bijna een half uur spelen op de klok verdubbelt Onder 15 de marge. Een diep gespeelde bal vanuit de achterhoede bereikt Brobbey. De fysiek sterke spits gebruikt zijn lichaam goed en heeft daarbij het geluk dat de Ierse doelman Harry Halwax mis zit als hij uit zijn doel komt. Het is voor Brobbey vervolgens een koud kunstje om de 2-0 op het scorebord te zetten. Een minuut later is de marge alweer teruggebracht tot één doelpunt door een treffer van Troy Parrott, maar op slag van rust zorgt aanvoerder Proper er voor dat de marge toch weer twee is. De speler van NEC/FC Oss schiet een strafschop feilloos binnen, nadat er hands werd gemaakt door een Ierse verdediger.

Tweede helft

De snelle aansluitingstreffer van de Ieren na de 2-0 is tekenend voor de leeftijdscategorie Onder 15. Het team slaagt erin om grote delen van de wedstrijd te domineren, maar blijft soms te lang in die roes hangen, waardoor de Ieren toe kunnen slaan. Direct na rust voltrekt zich een soortgelijk moment. De Ieren beginnen fel aan de tweede helft, terwijl Onder 15 nog niet helemaal bij de les lijkt. Het leidt tot twee grote kansen voor de bezoekers. Een schiet Brandon Holt een vrijwel niet te missen kans naast en nog geen minuut later mikt Parrott zijn inzet op de paal.

Het is een fase waarin Ierland sterker lijkt. Maar juist op een moment waarop niemand het verwacht scoort Nederland tegen. De 4-1 van opnieuw Brobbey komt werkelijk uit de lucht vallen na slecht uitverdedigen van de Ier Timi Sobowale. Twee minuten later mag Onder 15 opnieuw juichen. Een hoekschop wordt achterin het zestienmetergebied teruggekopt door Gravenberch, waarna Bogarde zijn hoofd er tegenaan krijgt en de 5-1 op het scorebord zet.

Tevreden

Het resultaat, maar ook het vertoonde spel, stemt Van der Veen tevreden. "Wanneer wij langere tijd in balbezit waren, leidde dat vaak tot mogelijkheden voor ons. Mede daardoor hebben we deze score neer kunnen zetten. De Ieren begonnen sterk aan de tweede helft, maar na ons vierde doelpunt brak er iets bij hun. Daarna hebben wij het weer keurig opgepakt en hebben we ons positiespel kunnen spelen."

Van der Veen zag bovendien verschillende dingen terug waarop tijdens eerdere trainingsstages is geoefend. "Bijvoorbeeld de manier van druk zetten, dat leidt in het begin van de wedstrijd al bijna tot een kans voor Brobbey. Daarnaast hebben we ook veel aandacht besteed aan de opbouw. Ook dat zag je terugkomen in de wedstrijd. Als de dingen waarop wordt getraind goed uitpakken, dan is dat leuk om te zien."

Return

Na de overwinning van dinsdag tegen Ierland, gaan beide teams donderdagmiddag op herhaling. Dan zal Onder 15 met elf andere basisspelers starten. De wedstrijd begint donderdag om 15.00 uur en wordt eveneens bij DVS'33 gespeeld.

Statistieken

Nederland - Ierland 5-1 (3-1).

Scoreverloop
9. Brobbey 1-0, 27. Brobbey 2-0, 29. Parrott 2-1, 40. Proper 3-1 (pen.), 62. Brobbey 4-1, 64. Bogarde 5-1.