Onder 15 nipt langs Servië

7 april 2016, 22:00

Peter van Dort zag zijn ploeg met 2-1 winnen van Servië. - Foto: KNVB Media

Het Nederlands elftal voor spelers onder 15 jaar heeft donderdagavond een 2-1 overwinning geboekt op Servië. In Veen zorgden Nigel Thomas en Wouter Burger voor de doelpunten van het team van KNVB-coach Peter van Dort.

Ondanks de overwinning sprak de oefenmeester van een moeizaam duel. "Voor de toeschouwer was het niet zo'n heel mooie wedstrijd om te zien", zei Van Dort. "Vooral na rust was het rommelig. We speelden op dat moment te veel de diepe bal, waardoor we vaak in de duels kwamen. Servië is fysiek net iets sterker en is meer gewend om strijd te leveren. Daarmee speelden we ze in de kaart. Pas na een wissel kregen we de grip op het duel terug."

Zware kluif

Onder 15 had ook in de eerste helft een zware kluif aan  de Oost-Europeanen. De bezoekers speelden vrij compact op eigen helft en lieten Oranje de opbouw verzorgen. Behoudens een bal op de paal leverde dat Nederland weinig op. "Er lag wel ruimte op de zijkant, maar we slaagden er onvoldoende in om die te benutten", analyseerde Van Dort.

Servië wachtte op haar beurt op balverlies van Nederland, om vervolgens vanuit de omschakeling toe te slaan. Echt grote kansen wisten de bezoekers daar niet uit te creëren, al kwamen de Serven na 23 minuten spelen wel op voorsprong. Na balverlies in de opbouw van Onder 15 werd de spits van Servië in stelling gebracht, waarna hij de bal onder de doelman doorschoot: 0-1.

Strafschop

De bezoekers leken de voorsprong vast te houden tot aan de rust, maar in de slotfase van de eerste helft mocht ook Nederland juichen. Myron Boadu werd in het zestienmetergebied van de Serven neergelegd, waarna de scheidsrechter een strafschop toekende aan Onder 15. Nigel Thomas ging achter de bal staan en wist het buitenkansje te benutten (1-1).

Van Dort hamerde er in de rust op dat zijn team in de tweede helft meer gebruik moest proberen te maken van de ruimte op de flanken, maar Onder 15 slaagde daar amper in. In plaats daarvan werd het spel rommelig en had Servië een optisch overwicht. Halverwege de tweede helft wist Nederland zich echter te herpakken en trok het het initiatief weer naar zich toe.

Winnende treffer

De veerkracht van Onder 15 werd uiteindelijk beloond met een doelpunt van Wouter Burger. De actie die daaraan vooraf ging, zorgde ervoor dat het publiek in Veen toch even kon opveren. Dennis Vos vond de opening op de rechterflank, vanwaar Nigel Thomas de bal in één keer voor het doel gaf. Daar stond Burger vervolgens klaar om de bal binnen te werken. Servië zette in de slotfase nog alles op alles om iets terug te doen, maar Onder 15 liet zich niet uit het spel halen, waardoor het als winnaar van het veld stapte.

"En uiteindelijk gaat het toch om winnen", sprak Van Dort. "Al zijn dit soort wedstrijden ook goed om te ervaren wat voor speelstijlen je tegen kan komen. In Onder 19 speel je in de kwalificatie soms vergelijkbare wedstrijden. Die moet je eerst ervaren om te kunnen herkennen waar de mogelijkheden liggen tegen dit soort tegenstanders."

Voor Onder 15 was de wedstrijd tegen Servië de eerste van twee duels tegen het Oost-Europeaanse land. Zaterdag staan beide teams opnieuw tegenover elkaar. De aftrap in Veen is dan om 17.00 uur.