Toernooiwinst voor Onder 15

6 februari 2016, 20:12

Het Nederlands elftal voor spelers onder 15 jaar heeft het vierlandentoernooi in Turkije gewonnen. Na knappe zeges op Ierland (2-1) en Oostenrijk (4-0) klopte de ploeg van Peter van Dort zaterdag ook het gastland: 1-0.

Enige treffer

Wouter Burger maakte vlak voor tijd de enige Nederlandse treffer. Overigens had Oranje ook aan een gelijkspel genoeg gehad voor de toernooiwinst. Turkije had weliswaar ook de eerste twee duels gewonnen, maar Onder 15 had voorafgaand aan de directe confrontatie een beter doelpuntsaldo.

Onder 15 had het in de eerste helft lastig met de fysiek sterke Turken. De harde wind maakte het daarnaast lastig om te voetballen, waardoor de ploeg teveel meeging in het spel van de tegenstander. Tot veel grote kansen leidde dat niet voor de Turken, terwijl ook Oranje weinig echt gevaarlijk werd voor het vijandelijke doel. Eén keer gebeurde dat wel, maar Mohammed Tahiri schoot van dichtbij op de keeper. "In de eerste helft was het matig van onze kant", moest Van Dort bekennen. "Zij hadden grote jongens met veel duelkracht en het lukte ons niet om daar ons eigen spelletje tegenover te zetten."

Ander spelbeeld

Na de pauze veranderde dat. Gesterkt door de wind in de rug rolde aanvalsgolf na aanvalsgolf richting het Turkse doel. Kansen waren er nu ook, Van Dort telde twee handen vol, maar de oefenmeester moest mede door de uitblinkende Turkse doelman tot de blessuretijd wachten tot de treffer viel. Diezelfde goalie moest echter buigen voor de inzet van Burger, die attent was toen de keeper een knal van Nigel Thomas niet voldoende wist te pareren.

Over de tweede helft was Van Dort dan ook een stuk beter te spreken. "In de eerste helft wilden we te graag waardoor we onszelf voorbij liepen en niet nakwamen wat we hadden afgesproken. In de tweede helft hebben het aan de bal een stuk beter gedaan."

Toernooiwinst

De derde overwinning op rij betekende dat Onder 15 zich kon kronen tot toernooiwinnaar. Een mooie prestatie, vond de coach. "Je speelt een toernooi om hem te winnen. Maar we kijken natuurlijk ook naar allerlei andere zaken. Hoe ontwikkelen jongens zich? Welke stappen moeten ze nog maken? Dat soort vragen. En dit soort tegenstanders zijn anders dan ze wekelijks tegenkomen, met andere speelstijlen. Daar leer je alleen maar weer van."

Oranje onder 15 - Turkije 1-0.

Scoreverloop: 70. Wouter Burger 1-0.