Verlies Onder 15 ondanks goed spel

26 november 2015, 21:26

Het Nederlands elftal voor spelers onder 15 jaar heeft ook de tweede wedstrijd tegen België niet winnend af kunnen sluiten. Een minder alerte fase van een paar minuten in de tweede helft werd de ploeg van KNVB-coach Peter van Dort fataal, waardoor er uiteindelijk een 3-1 eindstand op het scorebord stond.

Het verlies ten spijt, bood de manier van spelen van Onder 15 perspectief. "Zowel verdedigend als aanvallend waren we de bovenliggende partij", sprak Van Dort. "We speelden goed positiespel van achteruit en controleerden de wedstrijd. We hebben ook meer kansen gehad dan België, dat echt over een goede ploeg beschikt met veel snelheid. Op beslissende momenten maakten wij echter fouten, daar wist België van te profiteren."

Kansen
De bewuste fouten werden halverwege de tweede helft gemaakt. Tot die tijd leek er geen vuiltje aan de lucht voor Onder 15. Via Eros Maddy (lat) en Marouan Azarkan (net over) kregen de Nederlandse talenten zelfs goede kansen om de score te openen. De kansen werden echter niet benut. Ook na rust was Onder 15 aanvankelijk de betere partij en kreeg het kansen via wederom Azarkan en Damian Timan, maar in de 63ste minuut kantelde het duel plotseling in het voordeel van de Belgen.

Het thuisland schakelde snel om, nadat Nederland in de voorhoede balverlies leed. De bal viel achter de Oranjeverdediging. Doelman Jord Ruigrok kwam nog uit, maar Benjamin Brants was namens de Belgen eerder bij de bal en schoot de openingstreffer tegen de touwen. Vier minuten later stond de 2-0 op het scorebord. Weer viel de bal achter de laatste Nederlandse linie. De enige manier om de Belgische aanval af te stoppen was middels een overtreding, waarop de scheidsrechter een strafschop toekende aan de Belgen. Het buitenkansje werd feilloos benut door Sekou Sidibe.

Rommelig
"In een paar minuten kantelde de hele wedstrijd", zag Van Dort. "Daarna werd ons spel rommelig, wilden we te geforceerd terugkomen." In plaats daarvan kwamen de Belgen op 3-0, nadat Siebe Vandermeulen een vrije trap achter Ruigrok schoot. Pas in de slotminuut kon Onder 15 iets terugdoen, toen aanvoerder Liam van Gelderen een hoekschop bij de tweede paal binnenkopte. Het was een beloning voor de getoonde inzet van het team maar niet meer dan dat.

"We hadden dit duel kunnen winnen, want uiteindelijk hebben we meer kansen gehad dan België", sprak Van Dort na afloop. "De doelpunten ontstaan allemaal uit individuele fouten. De spelers die de fout ingingen beseffen heel goed dat ze dit niet moeten doen. Voor het team is het ook moeilijk, want verder speelden we een prima wedstrijd. We wisten onder de druk van België uit te voetballen, daar ben ik tevreden over."

België - Nederland 3-1 (0-0).

Scoreverloop: 63. Brants 1-0, 67. Sidibe 2-0 (pen.), 75. Vandermeulen 3-0, 80. Van Gelderen 3-1.

Gele kaart: Bansé (België), Veenendaal (Nederland).

Opstelling Nederland: Ruigrok; Maduro (65. Sambo), Van Gelderen, Vos, Veenendaal; Bel, Pherai (50. Burger), Timan; Maddy (70. Besuijen), Tahiri (40. Boadu), Azarkan (56. Thomas).