O-15 wint drielandentoernooi

10 februari 2014, 17:05

Het Nederlands elftal voor spelers onder 15 jaar heeft het drielandentoernooi in Turkije als winnaar afgesloten. Nadat het team van KNVB-coach Peter van Dort zaterdag won van Ierland (1-0), werd maandag ook het gastland verslagen: 2-1.

Het is voor de Nederlandse talenten de eerste prijs die ze pakken in dienst van Oranje. ,,Daar hebben we ook naartoe gewerkt, de toernooiwinst was ons doel”, blikt Van Dort terug. ,,Dat we het toernooi hebben gewonnen is in mijn ogen terecht. Zowel tegen Ierland als tegen Turkije hebben we als team veel kansen gecreëerd.”

Tegen Turkije was Onder 15 vanaf het eerste moment de bovenliggende partij. Nederland zette het thuisland onder druk, waardoor er direct een aantal kansen ontstond. Het leidde na veertien minuten tot de 1-0 van Nazario de Fretes (foto), die via de Turkse muur een vrije trap binnenschoot.

Ook na de openingstreffer bleef Onder 15 dreigend, met name via de flanken waar Ché Nunnely en Tahith Chong er een aantal keer goed uitkwamen. De Nederlandse talenten toonden zich echter niet gretig genoeg voor het doel.

Strafschop

Onder 15 kwam voor rust nog wel op 2-0 door een benutte strafschop van Leandro Fernandes, maar gezien het aantal kansen had er zeker meer ingezeten voor de ploeg van Van Dort. In de laatste fase voor rust raakte Oranje de grip op het duel zelfs even kwijt, zonder dat Turkije echt gevaarlijk kon worden.

Pas na vijf minuten in de tweede helft herpakte Onder 15 zich en kreeg het mogelijkheden om via De Fretes en Fernandes de score verder uit te breiden. Een doelpunt bleef echter uit.

Tot in de blessuretijd, toen Turkije nog iets terugdeed. Al zat aan het doelpunt van Celik wel een buitenspelluchtje. De tegentreffer was echter puur voor de statistieken, want kort na de aansluitingstreffer floot de scheidsrechter voor het eindsignaal, waardoor Onder 15 de toernooizege op naam schreef.

Van Dort: ,,Over de hele linie gezien, hebben we in de eerste helft gedaan wat we hebben afgesproken. Gezien het aantal kansen dat we hebben gecreëerd, hebben we onszelf te weinig beloond, dat moet beter. In de tweede helft kwamen we meer onder druk te staan en dan zie je dat we nog niet altijd de juiste keuzes maken.”

‘Ervaring opgedaan’

Al met al keek de oefenmeester echter met een goed gevoel terug op het toernooi. ,,We hebben het als team goed gedaan. Bovendien hebben de jongens een ervaring opgedaan die ze in de Nederlandse competitie niet krijgen. De jongens zijn erachter gekomen wat ze moeten doen om een goed resultaat te behalen en hoe ze naar een topprestatie toe moeten werken. Ik vind dat de spelersgroep dat goed heeft ingevuld.”

Turkije - Nederland 1-2 (0-2)

Scoreverloop: 14. Nazario de Fretes 0-1, 32. Leandro Fernandes 0-2 (strafschop), 70.+4  Celik 1-2.

Gele kaart: Fernandes (Nederland).

Nederland: Mike van de Meulenhof; Jasper ter Heide, Niek Hoogveld, Steven Theunissen, Owen Wijndal, Sam Aarts, Leandro Fernandes, Nazario de Freters (52. Matthijs de Ligt), Ché Nunnely, Donyell Malen (52. Orhan Dag), Tahith Chong.