O-15 herstelt zich tegen Duitsland

16 mei 2013, 19:16

Het Nederlands elftal voor spelers onder 15 jaar heeft revanche genomen op Duitsland. Het team van KNVB-coach Edwin Petersen won donderdag met 2-1 van de oosterburen. Twee dagen eerder was Duitsland nog met 4-1 te sterk geweest.

Petersen was opgetogen met het herstel van zijn ploeg. ,,Nadat we de eerste wedstrijd verloren hebben, is het altijd prettig om het tweede duel te winnen. Helemaal omdat het voor ons de laatste activiteit van het seizoen was. De spelers gaan dan toch met een goed gevoel naar huis. We kijken daarom positief terug op deze wedstrijd.”

Waar Onder 15 dinsdag niet altijd goed stond, liep het donderdag een stuk beter. De Nederlandse talenten creëerden veel kansen en speelden vanuit een solide verdediging. De 1-0 voorsprong bij rust was echter een magere weergave van de krachtverhoudingen, aangezien Onder 15 vijf opgelegde kansen kreeg. Uiteindelijk tekende Cali Daniël voor de openingstreffer. Een aanval via de linkerflank belandde bij de linksbuiten van Oranje, die vervolgens Mink Peeters met een steekbal wegstuurde. De Ajacied omspeelde een Duitse verdediger en legde de bal terug op Daniël.

Snelle tweede treffer

In het begin van de tweede helft zette Onder 15 het goede spel door en al snel noteerde Nederland een tweede treffer. De Duitse opbouw werd onderschept door een van de middenvelders van Oranje, waarna Nederland met twee man tegenover één Duitse verdediger kwam te staan. Javairô Dilrosun kreeg de bal zodoende op een presenteerblaadje en schoot de 2-0 binnen. Duitsland deed vervolgens nog iets terug uit een strafschop, maar Onder 15 hield de zege vast.

Petersen: ,,Na de 2-0 voorsprong hebben we de jongens vertelt dat ze geconcentreerd moesten blijven voetballen. Als het doelpunt voor Duitsland valt weet je dat het lastig wordt. Dat gebeurde weliswaar, maar echt in de problemen zijn we niet gekomen. Via onze counters had het zelfs nog 3-1 of 4-1 kunnen worden.”

Maar ondanks dat een hogere score uitbleef, toonde de KNVB-coach zich tevreden met het uiteindelijke resultaat. ,,Zeker op basis van de eerste helft was het terecht. Bovendien geven de spelers aan dat ze veel geleerd hebben. Wedstrijden tegen Duitsland zijn daarnaast altijd spannend. Voor de spelers is het een toetsmoment op topniveau. In de eerste helft stonden we minder georganiseerd op het veld, in de tweede wedstrijd is dat een heel stuk verbeterd.”

Statistieken

Nederland – Duitsland 2-1 (2-0).

Scoreverloop: 16. Cali Daniël 1-0, 44. Javairo Dilrosun 2-0, 65. Duitsland 2-1 (strafschop).

Opstelling Nederland: Jeffrey de Lange (Ajax), Timothy Fosu-Mensah (Ajax), Darren Sidoel (Ajax), Justin Bakker © (AZ), Mats Knoester (Feyenoord Academy), Dani Koks (Ajax), Rashaan Fernandes (Feyenoord Academy), Mees Hoedemakers (AZ), Cali Daniël (Vitesse/AGOVV), Mink Peeters (Ajax) en Javairô Dilrosun (Ajax).

Wissels: 59. Rodney Kongolo (Feyenoord Academy) voor Koks, 63. Samuel Brobbey (AZ) voor Knoester, 68. Nigel Robertha (Feyenoord Academy) voor Fernandes, 76. Robin Schouten (AZ) voor Daniël.