Overwicht niet uitgedrukt in score

12 april 2011, 22:49

Een spetterend optreden was het niet, maar het Nederlands elftal voor spelers onder 15 jaar won wel. Op het KNVB Sportcentrum in Zeist werden de leeftijdsgenoten van Slowakije met 1-0 verslagen. Het enige doelpunt van de wedstrijd werd op slag van rust gemaakt door Bob Groenendijk.

,,We hadden een duidelijk overwicht, maar het lukte niet om dat met ruimere cijfers dan 1-0 uit te drukken”, blikte KNVB-coach Edwin Petersen kort na de wedstrijd terug op de prestatie van zijn team. De vertrekkend oefenmeester - hij gaat naar het Canadese FC Edmonton waar hij assistent-trainer wordt - was echter wel tevreden met het spel dat zijn ploeg op de mat legde.

Ruimtes klein

,,We speelden veel op de helft van de tegenstander, maar zij hielden de ruimtes achterin klein. Voor rust lukte het ons niet om dat goed uit elkaar te spelen.” Toch leidde Onder 15 halverwege met een 1-0 voorsprong dankzij een doelpunt van Bob Groenendijk. De PSV-verdediger schoot op slag van rust een vrije trap achter Slowakije-doelman Martin Junas.

Tot dat moment was Onder 15 amper gevaarlijk geweest. ,,Het duurde even voor de jongens elkaar vonden, ze moesten in het veld toch weer even aan elkaar wennen”, sprak Petersen. Daardoor stond Nederland in de eerste tien minuten onder druk van de Slowaken, maar verder had Oranje weinig te duchten van de opponent en domineerde het de wedstrijd.

In de tweede helft lukte het Onder 15 beter om de verdediging van de Slowaken open te spelen. Dit was mede de verdienste van de veelvuldig opkomende rechtsback Terry Lartey Sanniez en de individuele acties van Issa Kallon. ,,Terry had de eerste helft moeite, maar nam na rust meer initiatief”, vond Petersen. Onder 15 kwam er een paar keer gevaarlijk uit, maar het resulteerde niet in een tweede treffer. Groenendijk was er nog het dichtst bij, maar zijn van richting veranderde schot trof de lat.

Stijgende lijn

Na eerdere oefenwedstrijden tegen verschillende jeugdteams en Turkije en België onder 15 was de wedstrijd tegen Slowakije een kennismaking met wederom een andere speelstijl. ,,Die jongens die daar achterin staan zijn echte verdedigers. Ze zijn niet bang om de bal weg te schieten. Bovendien probeert Slowakije er snel uit te komen. Daar loeren ze op en in de eindfase leverde dat ons bijna nog schade op.”

Die schade bleef echter uit, waardoor de 1-0 voorsprong bleef staan. Petersen was tevreden met de prestatie van zijn team. ,,Zeker weten. Ik heb een stijgende lijn bij het team gezien. Natuurlijk moeten er nog veel dingen beter, maar dat hoort ook bij de leeftijd van de jongens.” Onder 15 heeft donderdag een herkansing om tot een grotere score te komen tegen Slowakije. ,,Dan moeten we ze sneller storen in de omschakeling en dan gaan we ook proberen vaker voor hun doel te komen.”