Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Onder 20 bijna voorbij Frankrijk

Ruud Scheper
KNVB Media
14 november 2016, 22:15

KNVB-coach Dwight Lodeweges: 'Ik heb grote bewondering voor wat we hebben laten zien'. - Foto: KNVB Media

Een topprestatie, zo betitelde KNVB-coach Dwight Lodeweges de 0-0 in het eerste duel tussen Oranje onder 20 en Frankrijk onder 20. De coach was benieuwd of zijn team dat kunststukje een paar dagen later nog eens kon herhalen. Het antwoord was een volmondig ja; 1-1. "Ik heb grote bewondering voor wat we hebben laten zien."

Want weer beet de regerend Europees kampioen zich stuk op Oranje. Dit keer werd het niet 0-0 maar 1-1. En tot vijf minuten in de blessuretijd leek Onder 20 zelfs op weg naar een nog grotere sensatie. Door een goal van Steven Bergwijn een minuut of tien voor het einde van de wedstrijd had Oranje de overwinning voor het grijpen. Vijf minuten in blessuretijd ging het alsnog mis. Irvin Cardona schoot raak 1-1.

Gelijkopgaand duel

Oranje begon niet zo sterk aan het duel. Nog maar vier minuten stonden er op de klok toen doelman Yannick van Osch met een uiterste krachtsinspanning een bijna doelpunt het zijn goal ranselde. In het kwartier dat volgde had Onder 20 het bijzonder moeilijk. "We hadden het niet helemaal voor elkaar", zag ook Lodeweges. "We konden wel opbouwen, maar kwamen niet toe aan het vervolg daarop."

Na twintig minuten ontspon zich een gelijkopgaande wedstrijd. Het resulteerde na een klein half uur spelen in een mooie mogelijkheid voor Pablo Rosario. De captain speelde zichzelf prima vrij, produceerde een dito schot, maar zag tot zijn pech dat de Franse doelman Maxence Prevost een even goede redding in huis had. Nog voor de pauze kreeg Frankrijk een geweldige kans om op 1-0 te komen, maar Florian Aye moest andermaal zijn meerdere erkennen in Van Osch.

Aluminium wordt getest

Na de rust schoot Nederland uit de startblokken. Lodeweges was nauwelijks gaan zitten of hij vloog alweer in de benen. Mohamed el Hankouri werd door Michel Vlap vrijgespeeld, nam het doel van Prevost onder vuur, maar zag de bal via de binnenkant van de paal terug het veld in stuiteren. Na een schot van Dennis van der Heijden dat net voorbij de kruising vloog stond het aluminium opnieuw een doelpunt in de weg. Dit keer was het Nederland dat door het oog van de naald kroop toen een Franse pegel op de lat uiteen spatte.

Met de ingevallen Steven Bergwijn zette Oranje Frankrijk in het vervolg van de tweede helft met de rug tegen de muur. Eerst testte Bergwijn na een combinatie met Van der Heijden nogmaals de kwaliteit van de paal, maar de derde grote mogelijkheid voor de bezoekers was wel raak. Bergwijn soleerde knap door de vijandelijke linies en schoof de bal bekwaam in de verre hoek langs de graaiende armen van Prevost.

De baas op het veld

"We waren een hele fase de baas op het veld", oordeelde Lodeweges opgetogen. Onder meer in die fase, na de 1-0 van Bergwijn, had zijn ploeg het op slot kunnen schieten. "We hadden het duel kunnen en moeten beslissen in die fase", vond de oefenmeester. Het gebeurde niet, omdat onder meer een stiftje van Bergwijn wel over de Franse goalie ging, maar naast het doel in plaats van erin over de achterlijn verdween. 

"We hadden echt het idee van 'dit trekken we over de streep' en 'we gaan van de Europees kampioen winnen'", zag Lodeweges. "Maar dat is gevaarlijk om te denken, zo bleek nu weer, want precies op dat moment maakten zij gelijk." Een knal van afstand werd in eerste instantie nog wel door Van Osch gekeerd, maar op de rebound van Irvin Cardona van dichtbij was de doelman kansloos.

Trots overheerst

Dat die gelijkmaker viel in de 95e minuut zorgde voor een katterig gevoel bij Lodeweges en co. maar al snel overheerste toch de trots en tevredenheid. Twee keer gelijk tegen de Europees kampioen en dat twee keer in het hol van de leeuw, de coach had er direct voor getekend wanneer hij het voorafgaand aan het tweeluik had gehoord. "We hebben onszelf verbaasd, maar ook de Fransen. Ze kwamen er gewoon niet doorheen."

Op de twee gelijkespelen was dan ook helemaal niets af te dingen, zo vond hij. "Als je niet goed staat wordt je alle kanten op gespeeld door dit team. Dit is te vergelijken met een goede club uit de Eredivisie. Dat we daar twee keer stand tegen hebben gehouden verdient een groot compliment. Ik heb grote bewondering voor wat we hebben gedaan. Het was magic."

Statistieken

Wedstrijd:
Frankrijk - Onder 20 1-1 (0-0).

Scoreverloop:
81. Steven Bergwijn 0-1, 90+5. Irvin Cardona 1-1.

Gele kaart:
Hamer, Lelieveld

Opstelling Nederland:
Van Osch, Bergsma, Ter Avest, Savastano (75. Verdonk), Lelieveld, Rosario, Hamer, Til (75. Bergwijn), Bacuna (53. Vlap), El Hankouri (60. Helmer), Van der Heijden.


Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen