Van der Heijden vloert VS

Ruud Scheper
7 oktober 2016, 18:00

Dennis van der Heijden scoorde vier keer tegen de VS. - Foto: KNVB Media

Onder 20 heeft zijn tweede duel op het vierlandentoernooi in Engeland met 5-3 gewonnen van de VS. Grote man aan de kant van Oranje was Dennis van der Heijden, die maar liefst vier keer het net wist te vinden.

"Ongelooflijk niet", lachte KNVB-coach Dwight Lodeweges. "Vier keer scoren in een wedstrijd. Dat maak je niet vaak mee." De oefenmeester had alle reden om te lachen, want in tegenstelling tot de wedstrijd tegen de Engelsen, twee dagen eerder, zag Lodeweges vrijdagmiddag dat zijn team de afspraken uitstekend na kwam. "Het was een dure les, maar wel een heel waardevolle. Natuurlijk heb je dat liever niet, maar misschien was die les achteraf zo gek nog niet."

Goed positiespel

Onder 20 begon namelijk uitstekend aan het duel tegen de VS. Met goed en gedurfd positiespel werd de tegenstander vanaf minuut één onder druk gezet. Toch viel de openingstreffer aan de andere kant. Een corner belandde op het hoofd van Jeremy Ebobisse, die de bal onhoudbaar langs Rody de Boer knikte.

Onder 20 treurde niet en kwam via Van der Heijden nog voor de pauze langszij. Eerst werd de spits bij de eerste paal bediend door Ilias Alhaft en faalde hij van dichtbij niet, waarna hij op slag van rust ook voor de 2-1 zorgde, door een goede aanval onder VS-doelman Jonathan Klinsmann door te schieten. Met die stand leek Onder 20 te kunnen gaan rusten, maar in de blessuretijd kwam de VS weer langszij en wederom was het Ebobisse die met het hoofd scoorde.

Plaaggeest

Diezelfde aanvaller bleek een ware plaaggeest, want een kwartier na de pauze stond het ineens 2-3. Dat was volkomen tegen het spelbeeld in, maar niemand die er bij de VS om maalde, Ebobisse voorop. De spits strafte ditmaal laks Nederlands wegwerken af. Gelukkig voor Lodeweges boog Onder 20 het duel in het slot alsnog om. Eerst was het Kenneth Paal die op aangeven van Patrick Joosten gelijk maakte; 3-3.

Daarna was het weer de beurt aan Van der Heijden, die met met zijn derde en vierde treffer de VS definitief de das om deed. Eerst schoot hij van randje zestien via Klinsmann raak, waarna hij in blessuretijd profiteerde van de ruimte die de Amerikanen in hun jacht op de gelijkmaker gaven; 5-3.

Mooie pot

"Een mooie pot", constateerde Lodeweges tevreden. "We hebben de ploeg beelden laten zien van de wedstrijd tegen Engeland met de mededeling 'zo kan het niet'. Dat is heel erg goed opgepakt. We waren vanaf de eerste minuut de bovenliggende partij en hebben een heel mooi niveau gehaald."

Maandag speelt Onder 20 zijn laatste duel in het vierlandentoernooi tegen Duitsland. "Ook dat wordt weer een interessante wedstrijd. Mocht Duitsland van Engeland winnen later deze avond, dan kunnen we zelfs nog spelen om de toernooiwinst", aldus Lodeweges.

Statistieken

Wedstrijd

Onder 20 - VS 5-3 (2-2).

Scoreverloop

9.  Jeremy Ebobisse 0-1, 37. Dennis van der Heijden 1-1, 44. Van der Heijden 2-1, 45+2. Ebobisse 2-2, 58. Ebobisse 2-3, 79. Kenneth Paal 3-3, 83. Van der Heijden 4-3, 90+4. Van der Heijden 5-3.

Opstelling

Onder 20: De Boer, Diks, Van Bruggen (75. Hoogma), Leliveld, Verdonk, Alhaft (75. Nouri), Til (65. Rosario), Kastaneer (68. Joosten), Van der Heijden, Paal, Van Amersfoort.