Onder 20 wederom gelijk

14 november 2015, 20:17

Een kopie van de eerste wedstrijd tegen Tsjechië zag Remy Reijnierse, coach van Oranje onder 20, zaterdagavond. Niet alleen stond er na negentig minuten voetbal eenzelfde uitslag op het bord (2-2), maar ook de manier waarop die score tot stand kwam was nagenoeg hetzelfde als drie dagen eerder. Enige verschil; dit keer was het niet keeper Indy Groothuizen, maar verdediger Rick Ketting die in blessuretijd gelijkmaakte.

Slimmer zijn

“We moeten wat slimmer zijn”, zo had Reijnierse in en na het eerste duel tegen de Tsjechen betoogt tegen zijn groep. In duel twee van het tweeluik moest hij echter constateren dat van de gemaakte fouten weinig was opgestoken. “Weer zijn we niet constant genoeg en weer laten we onszelf teveel meeslepen in onze emotie door beslissingen van de arbitrage”, baalde de coach.

Daar was in de eerste twintig minuten van het duel nog geen sprake van. Onder 20 speelde prima en was heer en meester. Kansen leverde het ook op, maar een uitstekende mogelijkheid van Richario Zivkovic werd door de spits op keeper Vit Nemrava geknald, terwijl een prima kans van Archille Vaarnold door de buitenspeler net over werd gepoeierd.

Koek is op

Na een minuut of twintig was de koek ineens op. Onder 20 werd slordig, speelde verkeerde ballen en hielp daardoor Tsjechië in het zadel. Na een half uur spelen leverde het een 1-0 achterstand op, doordat een Tsjech door een dekkingsfout in de achterste linie vrij baan had, richting Oranje-doelman Michael Verrips snelde en hem koelbloedig passeerde. Kort voor de pauze herstelde Onder 20 ineens het eerdere overwicht en kwam het langszij. Debutant Rick Ketting was mee naar voren geslopen bij een corner en knikte hard en droog raak; 1-1.

In de tweede helft zag Reijnierse eenzelfde beeld als in het eerste bedrijf. Onder 20 domineerde een minuut of twintig, kwam ook tot een drietal mooie kansen, maar scoorde niet. Kopballen van Zivkovic en Gervane Kastaneer belandden bij de Tsjechische doelman in de handen, terwijl diezelfde Kastaneer ook met een poging vanaf de zestien geen succes had.

Zelfde spelbeeld

Alsof de duvel ermee speelde sloeg het spelbeeld na een minuut of twintig wederom volledig om. Weer werd Oranje onnauwkeurig, hielp het Tsjechië in het zadel door domme en onnodige overtredingen en weer leidde het zelf een achterstand in. Oké, de vrije trap had misschien nooit gegeven mogen worden, maar het afdekken van de Tsjech die ongehinderd binnen kon koppen zorgde wel voor wat gefronste wenkbrauwen op de bank.

Gelukkig herstelde Oranje zich ook nu in het laatste stuk. Enthousiast geworden door zijn eerdere goal en de ontsnapping via Groothuizen een paar dagen eerder besloot Ketting in de slotfase mee ten strijde te trekken. Weer bleek het de juiste keuze. De centrale verdediger kreeg de bal in blessuretijd voor zijn voeten, aarzelde niet en schoot van dichtbij de gelijkmaker binnen.

Gemengde gevoelens

Net als na het eerste duel hield Reijnierse ook nu gemengde gevoelens over aan het treffen. Enerzijds tevreden, door de strijdlust van zijn ploeg en het vermogen om zich weer terug te knokken na een achterstand, anderzijds een ontevreden gevoel. “We vergeten onszelf te belonen en we hebben, vind ik, niet laten zien waartoe we in staat zijn in deze twee wedstrijden. We kunnen veel beter. En dat de scheidsrechter dan niet in ons voordeel is, daar heb ik eigenlijk niet zoveel problemen mee. Dat is weer een mooi leermomentje voor ons. Je moet je met jezelf bezig houden, niet met randzaken.”