Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Onder 20 gelijk door Groothuizen

KNVB Media
KNVB Media
11 november 2015, 20:58

Foto: KNVB

Negentig minuten en een beetje stonden er op de klok toen Oranje onder 20 nog een corner mocht nemen. Alles of niets, dacht doelman Indy Groothuizen bij zichzelf en hij snelde naar voren. Voor het eerst in zijn leven, zo vertelde hij later met een brede grijns in de kleedkamer. De Tsjechen zagen de doelman van Onder 20 komen, maar waren niet in staat om hem te beletten de 2-2 eindstand tegen de touwen te knikken. Zaterdag 14 november staat het tweede duel van het tweeluik met Tsjechië op het programma. Die wedstrijd wordt gespeeld in Brno en begint om 17:00 uur.

Opluchting

Een mooi einde van de wedstrijd, zo vond ook KNVB-coach Remy Reijnierse. De oefenmeester zag zijn team voor de pauze prima combineren en een 0-1 voorsprong nemen via Abdul Bai Kamara. De verdediger was na een minuut of twintig alert bij een vrije trap van Thomas Ouwejan door van een meter of zes raak te schieten. Hoewel Reijnierse in die fase over het spel niets te klagen had, bleven echte kansen uit.

Aan de overzijde ontstond er wel een, maar Groothuizen zag tot zijn opluchting dat de bal op de paal uiteen spatte. Opluchting was er uiteindelijk ook over de ernst van de blessure die Jerry St. Juste opliep na een klein kwartiertje voetballen. De verdediger kreeg een tik op zijn kuit en moest per ambulance het veld verlaten. Onderzoek wees uit dat het ‘slechts’ om een kneuzing ging.

Gehaaider

“Let nou op”, hield Reijnierse zijn gehoor in de pauze voor. “We moeten gehaaider zijn. Slimmer. Niet steeds overtredingen maken op domme plekken. Daar loeren zij op.” Zijn woorden drongen niet tot zijn spelers door, want nauwelijks weer uit de kleedkamer terug op het veld lag de gelijkmaker achter Groothuizen. Jakub Jankto schoot een vrije trap ineens in de verre kruising.

Twaalf minuten voor tijd werd het nog erger en wéér ging er een vrije trap aan vooraf. Lukas Sadilek knikte van dichtbij binnen. Het leek voldoende voor de overwinning, doordat Oranje niet echt meer een vuist kon maken. Oké, er waren wat schoten van afstand, maar een echt grote kans bleef uit. Op het moment van Richairo Zivkovic na dan, maar de aanvaller knikte de bal bij de eerste paal net over de lat.

Op avontuur

Gelukkig was daar Groothuizen die in de extra tijd op avontuur ging en de verdiende gelijkmaker op het scorebord zette. “Dat mag hij nog eens doen”, lachte Reijnierse. De coach had voldoende aanknopingspunten gezien om een tevreden gevoel over te houden aan de oefeninterland, maar ook voldoende verbeterpunten om juist zeer ontevreden te zijn.

“In het buitenland zijn ze veel gehaaider”, constateerde hij enigszins getergd. “Het is een film die wij al tienduizend keer voorbij hebben zien trekken, maar die de spelers kennelijk nog niet hebben gezien. Of die ze eerst een paar keer moeten kijken. We moeten ons de wetten van het internationale topvoetbal sneller eigen maken, want we kunnen wel meer balbezit en het betere van het spel hebben, maar we moeten nu eens leren dat er andere zaken zijn die de uitslag bepalen.”

Statistieken

Tsjechië - Oranje onder 20 2-2 (0-1)

Scoreverloop: 21. Abdul Bai Kamara 0-1 50. Jakub Jankto 1-1, 78. Lukas Sadilek 2-1, 90+1. Indy Groothuizen 2-2.

Opstelling Nederland: Groothuizen, Loof, Kamara, Alberto, Van der Lely, St. Juste (16. Hevel), Kada (63. Kastaneer), Ouwejan, Zivkovic, Celik, Van Crooy (63. Vaarnold).


  • Tags:

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen