Duitsland te sterk voor Onder 20

10 oktober 2015, 21:27

Een kleine twintig minuten werd Oranje onder 20 zaterdagavond van het kastje naar de muur gestuurd door gastland Duitsland. Remy Reijnierse krabde zich eens achter zijn oor. Natuurlijk, Duitsland is een topland in elke leeftijdscategorie, maar het verschil was op deze frisse zaterdagavond wel heel groot. Wat hij daarna zag, luchtte hem echter enorm op. Met een gezonde portie strijdlust knokte Onder 20 zich terug in het duel, kwam terecht op 1-1, maar moest uiteindelijk door een goal vroeg in de tweede helft wel de drie punten aan de tegenstander laten; 2-1.

Toch hield Reijnierse een goed gevoel over aan het duel met de Duitse leeftijdsgenoten. Zijn ploeg had karakter getoond, zo zag de KNVB-coach. “We hebben ons hersteld van een slechte start en vervolgens bij tijd en wijle heel erg goed gespeeld. Het is doodzonde dat we hier aan de verkeerde kant van de score staan door twee tegendoelpunten uit spelhervattingen.”

Nog niet wakker

Oranje begon dus niet al te best aan het duel. Het resulteerde in de 1-0 van Thilo Kehrer in de zeventiende minuut, nadat even daarvoor een grote mogelijkheid de mannen van Reijnierse nog niet had wakker geschud. Kehrer lette het best op bij een corner en knikte de bal bij de eerste paal tegen de touwen. Even leek Nederland rijp voor de slacht, maar na een minuut of vijf daarna rechtte het beetje bij beetje de rug. Echte kansen kon Reijnierse maar montjesmaat noteren, of het moesten schietkansen zijn van Vito van Crooy en Cihat Celik.

Kort voor de pauze kreeg Oranje toch waar het recht op had; de gelijkmaker. Een Duitse verdediger testte wat te opzichtig de kwaliteit van het Nederlandse katoen rondom het lichaam van Van Crooy in de zestien en de scheidsrechter kon dan ook niets anders doen dan de bal op de stip te leggen. Finn Stokkers bleef ijzig kalm en schoot de 1-1 binnen. “Conform het wedstrijdbeeld”, vond Reijnierse. “De wedstrijd was in evenwicht in de eerste helft.”

Ongelukkige glijpartij

Na de pauze veranderde daar weinig aan, hoewel de Duitsers andermaal iets gevaarlijker uit de kleedkamer kwamen. Een puike redding van doelman Indy Groothuizen voorkwam nog een doelpunt van Duitse zijde, maar tien minuten na de pauze stond het wel 2-1. Een ongelukkige glijpartij en weer een corner gingen er aan vooraf. Boubacar Barry profiteerde optimaal.

De treffer bleek het sein voor Duitsland om wat achteruit te marcheren en Oranje de bal te laten. Prima combinaties zag Reijnierse in dat gedeelte, maar echt gevaarlijk? Nee, dat werd Onder 20 niet. “Een leerpuntje voor de volgende keer”, zo beaamde de coach. “We hadden wel veel de bal, maar de finesse om echt tot kansen te komen ontbrak. En in onze onstuimigheid om wat aan de score te doen hebben we veel te veel overtredingen gemaakt. Daar moeten we rustiger in worden.”

Knappe teamprestatie

Al met al had hij, ondanks de tweede nederlaag in het Vierlandentoernooi, wel genoten van wat hij had gezien. “Die gasten spelen voor het eerst met elkaar, dan vind ik dat we een knappe teamprestatie hebben neergezet. Voor veel jongens is dit ook een stapje hoger dan waarop ze normaal voetballen. De lat ligt hoger, ze moeten voortdurend op hun tenen lopen. Alleen door dit soort wedstrijden te spelen kun je groeien.”

Dinsdag volgt het laatste duel in het Vierlandentoernooi. Opponent is Turkije, dat net als Nederland zijn eerste twee duels verloor. Hoewel het resultaat niet heilig is, zou een overwinning wel heel welkom zijn, moest Reijnierse bekennen. “Met een overwinning sluit je het toernooi toch net wat lekkerder af dan wanneer je drie keer prima voetbalt, maar wel drie keer verliest.”

Duitsland – Onder 20 2-1 (1-1).

Scoreverloop: 17. Thilo Kehrer 1-0, 41. Finn Stokkers 1-1 (strafschop), 54. Boubacar Barry 2-1.

Opstelling Onder 20: Groothuizen, Loof, Muller, Alberto, Baas (83. Owusu), Clement, Nieuwkoop (83. Ramselaar), Celik, Kada (63. Kastaneer), Stokkers (63. Pelle van Amersfoort), Van Crooy (63. Vaarnold).