Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Ex-international Piet Ouderland (84) overleden

KNVB Media
KNVB Media
4 september 2017, 9:15

De KNVB heeft met droefenis kennisgenomen van het overlijden van Piet Ouderland. - Foto: KNVB Media

De KNVB heeft met droefenis kennisgenomen van het overlijden van Piet Ouderland. De oud-international, die vooral furore maakte bij Ajax, overleed gisteren. Ouderland kwam tot zeven interlands waarin hij niet tot scoren kwam.

Een multitalent. Als iemand aan die typering voldeed was het Piet Ouderland wel. Al op jonge leeftijd bleek het grote sporttalent van de geboren Amsterdammer. Zijn eerste club was dan ook niet een van de vele Amsterdamse amateurvoetbalclubs, maar DED, een basketbalvereniging uit de hoofdstad.

Basketbalinternational

Het duurde niet lang voordat de bondscoach van het nationale basketbalteam het talent van de nog jonge Ouderland herkende en hem bij het nationale team haalde. Uiteindelijk kwam hij tot twintig interlands. Dat aantal zou veel hoger zijn geweest, wanneer niet ook het voetbal een grote aantrekkingskracht op hem had. Niet zelden speelde hij op zaterdag een basketbalwedstrijd, om een dag later zijn voetbalschoenen aan te trekken.

Via tweedeklasser OVVO kwam hij in 1955 terecht bij Ajax. Op 22-jarige leeftijd hakte hij op dat moment de knoop door. Hij zou zich nu gaan richten op het voetbal, het basketbal schoof hij terzijde. Het bleek een juiste keuze want in de jaren daarna was hij een onomstreden kracht bij de Amsterdammers. In negen seizoenen speelde hij 261 duels, waarin hij 26 keer tot scoren kwam.

Linksback en wisselkeeper

Ook in het voetbal haalde hij het nationale team. Zeven keer kwam hij in actie voor het Nederlands elftal. De positie waar hij het best tot zijn recht kwam? Niemand die het precies wist. Ouderland bespeelde zo’n beetje alle plekken in het veld, van linksback – de plek waar hij in Oranje vooral werd gebruikt - tot spits. Voor een interland in en tegen Zwitserland werd hij zelfs een keer meegenomen als wisselkeeper. “Ik ‘stond’ wisselkeeper omdat ik de bal zowel goed kon gooien als vangen”, vertelde hij in 2014 in een interview met Ajax Media.

Die kwaliteiten kwamen hem ook goed van pas bij het honkbal, waar hij net als in het basketbal en in het voetbal een groot aangeboren talent voor bleek te hebben en met het Amsterdamse OVVO beslag legde op de nationale titel.

Ouderland is 84 jaar geworden. De KNVB wenst zijn familie en vrienden veel sterkte met het dragen van dit grote verlies.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen