Nanninga scoorde in WK-finale

21 juli 2015, 12:28

Dick Nanninga rechts op de foto. Hij omarmt ploeggenoot Kees Kist. Een doelpunt maken in een WK-finale. Het is maar weinig Nederlanders vergeven. Twee om precies te zijn. Johan Neeskens en Dick Nanninga. Vandaag werd bekend dat Nanninga op 66-jarige leeftijd is overleden. De voormalige spits speelde vijftien interlands voor het Nederlands elftal, scoorde zes doelpunten en kwam uit op twee eindtoernooien: het WK 1978 en het EK 1980.

De naam van Nanninga zal voor altijd verbonden zijn aan de legendarische WK-finale van het Nederlands elftal tegen Argentinië. Scoren deed hij meestal met het hoofd, zo ook op 25 juni 1978. Nadat thuisland Argentinië in de eerste helft via Mario Kempes op voorsprong kwam, werd Nanninga in de 58e minuut als pinchhitter in het veld gebracht voor Johnny Rep. Met rugnummer 16 betrad de geboren Groninger - type stormram, ruwe bolster - het gras van het River Plate-stadion.

Oranje ging verbeten op jacht naar de gelijkmaker en kreeg acht minuten voor tijd loon naar werken. Vanaf rechts gaf René van de Kerkhof een afgemeten voorzet, Nanninga zweefde vanachter de penaltystip naar de bal en knikte op zijn karakteristieke wijze knalhard binnen: 1-1. De bal op de paal van Rob Rensenbrink zou nog volgen, de verlenging ook en uiteindelijk ging Argentinië met de wereldbeker aan de haal (3-1).

Nanninga speelde op het WK van 1978 vier wedstrijden, alle als invaller. Dat hadden meer duels kunnen zijn, ware het niet dat de aanvaller in tweede ronde van de groepsfase tegen West-Duitsland om onduidelijke redenen een rode kaart had gekregen. Voor de finale was hij weer speelgerechtigd. In 1980 kwam Nanninga op het EK in Italië driemaal in actie. Dat toernooi werd geen succes voor Oranje dat al in de poulefase werd uitgeschakeld.

Nanninga debuteerde in het betaald voetbal voor Veendam, werd een clubicoon bij Roda JC (topscorer aller tijden met 107 doelpunten) en sloot in 1986 zijn carrière af bij MVV. Hij kampte de laatste jaren met een slechte gezondheid, lag in 2012 na een beenamputatie enkele maanden in coma en moest later ook zijn andere been missen. Het bericht van zijn overlijden werd dinsdagochtend door zijn voormalige club Roda JC bekendgemaakt. Nanninga overleed in een ziekenhuis in het Belgische Maaseik, waar hij enkele weken eerder met hoge koorts was opgenomen.