Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Nominatie verrast ex-internationals

KNVB Media
KNVB Media
4 december 2014, 10:37

Foto:

Dennis Bergkamp, Giovanni van Bronckhorst, Frank de Boer, Phillip Cocu en Ronald Koeman zijn woensdag genomineerd voor een plek in de Oranje Eregalerij. Vanwege van het 125-jarig bestaan van de KNVB maken ze kans om een bronzen standbeeld te krijgen in de beeldentuin van de voetbalbond, waar ook illustere ex-internationals als Johan Cruijff, Marco van Basten en Abe Lenstra te bewonderen zijn.

De nominatie kwam als een verrassing voor de vijf genomineerden. ,,Wie van ons vijven de dertiende man wordt, is voor mij niet het belangrijkste”, stelt Giovanni van Bronckhorst in De Telegraaf. ,,Dat ik genomineerd ben door iemand als Johan Cruijff, ervaar ik als een grote eer. Het betekent dat je in zijn ogen veel hebt betekend voor het Nederlandse voetbal en Oranje in de afgelopen 25 jaar.”

‘Trots gevoel’

Ook Dennis Bergkamp was trots op de nominatie. Van de huidige assistent-trainer van Ajax staat al een bronzen versie bij Arsenal, maar mogelijk krijgt hij dus een tweede standbeeld. ,,Toen ik het bericht van de nominatie las, gaf het meteen een trots gevoel. Ik speelde met Oranje vijf eindtoernooien in tien jaar tijd met veel succesvolle momenten. Dat blijft heel bijzonder. Dat er ook al een standbeeld van mij bij Arsenal staat, vind ik enorm eervol. Natuurlijk lijkt het me leuk om ook in eigen land als international van het Nederlands elftal vereeuwigd te worden.”

Met meer dan honderd interlands achter zijn naam werd ook PSV-trainer Phillip Cocu genomineerd. De waardering doet de oefenmeester goed. ,,Ik vind het hartstikke leuk, een mooie blijk van waardering die je krijgt voor wat je gedaan en betekend hebt voor het Nederlands voetbal. Het is mooi en eervol om in dat rijtje namen te mogen staan. Het zijn spelers met geweldige carrières, zowel in Oranje als in internationaal clubverband. Heel speciaal om mee te dingen naar deze eer.”

‘Grote aanvoerders’

Frank de Boer groeide in Oranje uit tot recordinternational en was jarenlang aanvoerder van het Nederlands elftal. Inmiddels heeft Edwin van der Sar hem afgelost als speler met de meeste interlands, maar dat De Boer zijn waarde heeft bewezen in Oranje mag duidelijk zijn. Ook hij was trots op de nominatie. ,,Al betekent deze nominatie natuurlijk nog niks. Maar ik zou het mooi vinden als mijn standbeeld uiteindelijk tussen die andere beelden in Zeist komt te staan. Tussen andere grote aanvoerders van Oranje als Cruijff, Van der Sar, Gullit en Krol.”

Als enige van de vijf genomineerden wist Ronald Koeman ook een prijs te winnen met het Nederlands elftal. Als reserve-aanvoerder liet hij zich in 1988 kronen tot Europees kampioen. ,,Ik beschouw het als een prachtige waardering voor mijn carrière. Ik heb altijd met ongelooflijk veel plezier het shirt van het Nederlands elftal gedragen. Ik bewaar ook schitterende herinneringen aan de toernooien en interlands. Ik vind het echt een eer dat ik tot de vijf kandidaten behoor.”

Stem!

Het beeld wordt gemaakt ter ere van het 125-jarig jubileum van de KNVB. De voetbalbond gaat samen met de Telegraaf én jou op zoek naar dé Oranje-international van de laatste 25 jaar. De international met de meeste stemmen krijgt een plek in de KNVB Oranje Eregalerij. Er zijn vijf spelers genomineerd door het ex-bestuur van de stichting Oranje van de Eeuw, onder voorzitterschap van Johan Cruijff.

Stem net als de internationals uit het Elftal van de Eeuw* op jouw favoriete international van de laatste 25 jaar en maak kans op een uniek Oranjeshirt, VIP-kaarten voor de onthulling van het beeld, of een miniversie van het beeld! Meer weten over de actie, de genomineerde voetballers en wie er al in het 'Elftal van de Eeuw' zitten? Zie dit filmpje!


  • Tags:

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen