CP-team kansloos ten onder tegen Oekraïne

KNVB Media
KNVB Media
18 september, 22:15

Bondscoach Max Raeven: 'We gaan kijken hoe we dit verlies kunnen verwerken.' - Foto: KNVB Media

Het nationale CP-team had maandag niets te vertellen tegen Oekraïne. Nederland probeerde zich in het Argentijnse San José te plaatsen voor de laatste vier van de World Championships, maar ging kansloos met 7-0 ten onder.

"Je weet dat je tegen Oekraïne 99 van de honderd keer verliest, maar de manier waarop vond ik wel heel teleurstellend", aldus bondscoach Max Raeven. De start was al niet gunstig voor Oranje. Raeven had Job Draaijers in de basisopstelling gezet, maar het hoofd classificatie kwam een minuut voor de aftrap met de mededeling dat hij niet mocht spelen. "De regel is dat je na de poulefase niet mag uitkomen, als je niet al in de poulefase niet gespeeld hebt", wist Raeven. Draaijers was echter nog niet eerder fit.

Mailwisseling

"Maar we hebben in de dagen voor deze wedstrijd hier een mailwisseling over gehad waaruit naar ons idee bleek dat hij nu mee mocht doen. Maar die mail bleek multi-interpretabel. Wel heel zuur voor Job natuurlijk. Die had gehoopt voor het eerst op een groot toernooi minuten te maken."

Voor hem in de plaats kwam Jeroen Saedt, die zich dus binnen een minuut klaar moest stomen. "Dat was voor hem natuurlijk ook lastig",  aldus Raeven die de aanvaller dan ook de eerste goal zag inleiden. Zijn breedtepass op de middenlijn werd onderschept en vervolgens was de nummer twee van de wereld op het kleine speelveld zo bij Ramon Pater: 0-1. Vier minuten later was een ongelukkige sliding van Gerard Bambacht de opmaat voor de 0-2.

'Zonder lef en elan'

De twee snelle tegentreffers zorgde voor apathie bij Oranje en een 0-4 ruststand. Als voorbereiding op dit toernooi speelde Nederland in Zeist ook twee maal tegen de favoriet en ook toen was het CP-team kansloos. "Je moet lef tonen om een kans te maken, maar bij de meesten was het plichtmatig en zonder elan", zag Raeven die naar eigen zeggen not amused was. "Sommige jongens zakten echt door het ijs en het duurde een tijd voordat ze weer boven Jan waren. We hebben in de rust tegen de jongens gezegd, doe liever iets overtuigend fout dan maar blijven twijfelen en wachten met een beslissing."

Hoewel Nederland met drie wissels in de tweede helft weer wat energie kreeg, was de achteloze manier waarmee de regerend Paralympisch kampioen sommige doelpunten binnenschoot pijnlijk om te zien. "We speelden met meer vuur, maakten we nog te veel fouten aan de bal. En tegen Oekraïne weet je dat zij dan nog veel meer kansen gaan krijgen dan normaal."

Eerste zes

Woensdag moet Nederland zich nu ten koste van - hoogst waarschijnlijk - Ierland zien te plaatsen voor de strijd om plaats vijf. Bij verlies speelt het zevental om de plaats zeven. "Het zou al een hele mooie prestatie zijn als we bij de eerste zes spelen", meent Raeven realistisch. Hij moet zijn nog onervaren ploeg daarvoor weer moet zien klaar te stomen. "We gaan kijken hoe we dit verlies kunnen verwerken."

Statistieken

Wedstrijd
Nederland - Oekraïne 0-7 (0-4).

Scoreverloop
6. Kahramanian 0-1, 8. Kahramanian 0-2, 19. Antoniuk 0-3, 25. Antoniuk 0-4, 33. Dutko 0-5, 37. Dutko 0-6, 59. Podolskyi 0-7. 

Opstelling
Pater, Bambacht (31. Witjes), Schuitert (50. Floors), Dikken, Panneman (31. Rodenburg), Duin (45. De La Cruz Victoria), Saedt (31. Gebbink). 

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen

Terug naar boven