CP-team naar kwartfinale World Championship

KNVB Media
KNVB Media
13 september, 21:00

Malik de la Cruz Victoria maakte het vierde doelpunt tegen Japan. - Foto: KNVB Media

Het nationale CP-team heeft na de winst op Venezuela woensdag ook Japan eenvoudig teruggewezen. Op het World Championship in Argentinië werd het 4-0. Nederland heeft zich daarmee al na twee wedstrijden geplaatst voor de laatste acht van het toernooi.

"Onze doelstelling was in eerste instantie plaatsing voor de kwartfinale", aldus bondscoach Max Raeven wiens formatie de eindstand na de eerste helft al bereikt had. "Het doelsaldo van Engeland verbeteren leek ons niet haalbaar. Daarom hebben we ons vooral op onszelf geconcentreerd."

Drie treffers in twee minuten

Terwijl Nederland niet verder kwam dan 2-0 tegen Venezuala, sloot Engeland na de 11-0 tegen Japan de confrontatie tegen Venezuela met 9-0 af. Heel even leek Nederland tegen Japan ook een flinke score te kunnen neerzetten. Na een mager begin ging het rond de 20e minuut met drie treffers in twee minuten ineens hard. Jeroen Schuitert rondde op aangeven van Jeroen Saedt een prima aanval af, waarna Rik Rodenburg het ook ineens op zijn heupen kreeg. Hij was alert bij matig Japans uitverdedigen en stoomde gelijk door naar het doel. Datzelfde deed hij een minuut later nog een keer: 3-0.

"Meerdere spelers begonnen de eerste helft onwennig. Rodenburg moest wennen op zijn positie op het middenveld en Saedt kwam te veel in de bal. Toen we eenmaal meer lengte in ons spel kregen, konden we Rodenburg beter benutten. Dat was de sleutel van de eerste helft", aldus Raeven die tevreden was dat de spelers dat zelf oppikte. "Het is goed te zien dat ze dat zelf aanpassen."

De basisspelers van het CP-team tegen Japan.

Veel wissels

Nadat Malik de la Cruz Victoria op slag van rust nog 4-0 aantekende, nam het gevaar na rust iets af. George van Altena kwam als acht in het doel voor Ramon Pater, waardoor Rodenburg als acht naar de kant moest. Gerard Bambacht kwam er samen met Myron Gebbink bij. Later kwam daar ook Teddy Witjes nog bij.

"Je weet dat je met die wissels wat scorend vermogen inlevert, maar we hadden desondanks nog wel een paar goede kansen. Maar we hebben de tweede helft ook vooral gebruikt om jongens geclassificeerd te krijgen", doelde Raeven op de wetenschap dat spelers in de poulefase minimaal een half uur moeten spelen om vanaf de kwartfinale nog mee te mogen doen.

Engeland

De spelers – die allemaal een hersenbeschadiging hebben – zijn voorafgaand aan het toernooi allemaal opnieuw op hun handicap getest, maar moeten ook in een wedstrijd gezien worden om de handicapklasse definitief te maken. "We hadden dit zo van tevoren uitgedacht en hoopte dat de stand het toe zou laten om nog wat andere jongens in te brengen. Hopelijk hebben de classifiers hiermee voldoende gezien."

Vrijdag wacht het cruciale pouleduel met Engeland, de nummer acht van de wereld en al jaren een geduchte tegenstander. Nederland, nu nog de nummer drie op de wereldranglijst, moet winnen om eerste te worden in de poule. De groepswinnaar komt hoogstwaarschijnlijk uit tegen de Verenigde Staten, de nummer twee tegen Oekraïne. Tegen laatstgenoemd land verloor Oranje voorafgaand aan dit toernooi, dat geen officieel WK is, nog twee keer kansloos. "Daarom hebben we uiteraard liever de VS. Engeland zal een heel zware wedstrijd worden, maar we hebben zeker ideeën hoe we ze kunnen verslaan."

Statistieken

Wedstrijd
Nederland - Japan 4-0 (4-0).

Scoreverloop
18. Jeroen Schuitert 1-0; 19. Rik Rodenburg 2-0; 20. Rik Rodenburg 3-0; 30. Malik de la Cruz Victoria 4-0.

Opstelling Nederland
Pater (31. Van Altena), Schuitert,  Duin (31. Bambacht), Dikken, Rodenburg (31. Gebbink), Saedt, De la Cruz Victoria (38. Witjes).

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen

Terug naar boven