CP-team loopt in Spanje finale mis

6 mei 2016, 10:00

Het Nederlands CP-team is er niet in geslaagd de finale op het Paralympisch oefentoernooi in Spanje te bereiken. - Foto: KNVB Media

Het Nederlands CP-team is er niet in geslaagd de finale op het Paralympisch oefentoernooi in Spanje te bereiken. Oranje speelde donderdag geen onaardig duel tegen favoriet Brazilië, maar moest toch het onderspit delven: 1-4.

"Het klinkt waarschijnlijk een beetje gek als ik zeg dat ik tevreden ben als we met 4-1 verliezen, maar het is wel het geval. We speelden gewoon goed en hadden vooral in de eerste helft goede kansen om het Brazilië echt moeilijk te maken", aldus assistent-bondscoach Taco Lourens die de zieke Marcel Geestman op de bank verving.

Snelle achterstand

Toch kende Oranje een beroerde start. Al binnen veertig seconden lag de bal al achter keeper George van Altena (foto). Een van de Braziliaanse aanvallers haalde de achterlijn en schoot in de korte hoek met rechts binnen. Lourens: "We hebben die doelpuntenmaker in de voorbespreking uitgebreid besproken. Die jongen doet normaal gesproken alles met links. Dus of hij hem nou verkeerd raakte?"

Nederland raakte, zonder de geschorste Joey Mense, niet in paniek en kreeg net als Brazilië nog vier, vijf goede kansen. Thomas Kleinlugtebeld en Jeroen Saedt schoten beiden echter alleen voor de doelman over. De ploeg speelde verder verdedigend compact, waardoor het de schade tegen de nummer drie van de wereld voor rust beperkt kon houden.

Brazilië topploeg

Even na rust werd het CP-team verrast door een counter: 0-2. "Die Brazilianen zijn razendsnel en vaardig. Daarbij verdedigden we zelf op dat moment niet sterk", aldus Lourens wiens formatie zich wel direct terug in de wedstrijd speelde. Kleinlugtebeld gaf na een goede actie voor, waarna Saedt bij de tweede paal de stand een minuut later alweer op 1-2 zette.

Daarmee was de koek op en moest Oranje het vervolgens definitief afleggen. Van Altena haalde drie minuten later een Braziliaanse aanvaller neer door hem bij de voeten te grijpen. Een strafschop zorgde voor 1-3 en met een volgende counter maakte Brazilië 1-4. Al met al een betere score dan het laatste treffen vorig jaar, toen Oranje op het WK in de strijd om de derde plaats met 6-0 klop kreeg. Lourens: "Ik denk ook dat Brazilië Oekraïne in sterkte misschien intussen ook wel voorbij is. Het is echt een topploeg."

Road to Rio

Brazilië plaatst zich met de overwinning voor de finale van het toernooi in Salou. Zaterdag speelt Nederland nu om de derde plaats tegen de winnaar van het duel tussen Oekraïne en Groot-Brittannië.

Het CP-team bestaat uit spelers met Cebrale Parese; een spasme als gevolg van een hersenbeschadiging. Het CP-team is in voorbereiding op de Paralympics in Rio de Janeiro. Na het toernooi in Spanje volgt nog een drielandentoernooi in Nederland met Oekraïne en de Verenigde Staten.

Wedstrijd

Nederland - Brazilië 1-4 (0-1).

Scoreverloop

1. Gomes 0-1, 37. Santos 0-2, 39. Saedt 1-2, 41. E. De Oliveira 1-3, 55. W. De Oliveira 1-4.