CP-Team naar halve finale op WK

24 juni 2015, 14:31

Oranje rekent af met fysiek sterke Amerikanen en bereikt de halve finale op het WK. Maar daar waren wel bloed, zweet en tranen voor nodig. En een verlenging. “We hebben opnieuw laten zien dat we inhoud hebben.”

Nederland beter, grootste kans voor USA
Ook in eerdere ontmoetingen met Amerika was duidelijk geworden dat de tegenstander graag vertrouwt op zijn verdediging en fysieke kracht. Dat was vandaag in de kwartfinale van het WK in Engeland niet anders. De eerste helft ontaardde in een grote zoektocht naar ruimte. Team USA voelde weinig behoefte het spel te maken, zodat Oranje het balbezit in de schoot geworpen kreeg maar zich telkens stuk liep op een Amerikaanse muur. Veel verder dan een handjevol halve kansen kwam Nederland niet, hoewel het hakje van Iljas Visker - dat centimeters langs de paal verdween - een beter lot had verdiend. De beste mogelijkheden in de eerste dertig minuten waren voor Amerika, dat de grootste kans via Kevin Hensley kreeg: zijn kopbal stuiterde met meer geluk dan wijsheid tegen het lichaam van doelman George van Altena, die daarmee erger voorkwam.

Beauty van Schuitert
Pas na rust liet Oranje vaker zien waartoe het in staat is. Het aanvalsspel was gevarieerder en langzaam maar zeker kregen de Amerikanen het benauwd. Nadat Jeroen Saedt de onderkant van de lat had geraakt, sloeg verdediger Jeroen Schuitert een paar minuten later genadeloos toe met een spijkerhard schot dat de kruising in vloog: 1-0. Het was de fase waarin Nederland de wedstrijd in het slot had kunnen gooien, maar zichzelf in plaats daarvan in de problemen bracht na een onnodige overtreding van doelman George van Altena. Hij haalde een tegenstander onderuit: strafschop voor Amerika. David Garza scoorde beheerst en trok de stand een kwartier voor tijd gelijk. In het restant van de reguliere speeltijd duwde Oranje opnieuw volop, maar weigerden de Amerikanen om te vallen. Een verlening van twee keer tien minuten was nodig om een winnaar te bepalen.

Zenuwslopende verlenging
In de openingsfase van die verlenging werd Oranje twee keer ernstig in verlegenheid gebracht door de Amerikaanse luchtmacht, die zich gedurende de hele wedstrijd al nadrukkelijk had laten gelden. De hoge ballen waren echter niet besteed aan de slordige Amerikaanse aanvallers, tot opluchting van het Nederlandse kamp. In het tweede deel van de verlenging gooide Nederland alle schroom van zich af en nam het de regie definitief in handen. Nadat Lars Conijn eerst nog een reuzenkans had gemist, na een schitterende steekpass van Jeroen Saedt – tussen drie tegenstanders door – werd het geduld van Oranje in de slotminuten toch beloond. Uitblinker Saedt verzorgde de assist en invaller Peter Kooij schoot Oranje van dichtbij met een droge knal naar de halve finale.

Bondscoach: 'Verdienden een plek bij laatste vier'
Bondscoach Marcel Geestman kon na afloop tevreden zijn: “We hebben laten zien dat we over veel inhoud beschikken. Ons trainingsprogramma op Papendal van de afgelopen maanden werpt nu echt zijn vruchten af. Het is geen toeval dat we telkens in de slotfase van de wedstrijden kunnen toeslaan. Maar ik vind dat we ook gewoon meer kwaliteit hebben dan de Amerikanen, hoewel ze het ons natuurlijk moeilijk hebben gemaakt. We gaan verdiend naar de halve finale.”

Nederland speelt de halve finale vrijdagavond om 20:00 uur (Nederlandse tijd). De tegenstander is de winnaar van de kwartfinale tussen Rusland en Engeland, die later vandaag wordt gespeeld. Het duel is live te volgen via het officiële kanaal van het toernooi.