Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Het OranjeMoment: CP blij met zilver

KNVB Media
KNVB Media
20 december 2014, 14:09

Foto: KNVB

Tevreden zijn met zilver als goud het hoogst haalbare is? Ja, het kan. Vraag maar aan de spelers van het Nederlands CP-team, dat begin augustus tweede werd op het EK. ,,Het gevoel van trots overheerst.”

Oekraïne bleek tijdens het toernooi in Portugal maar weer eens ongenaakbaar. In de finale werd Nederland met 3-0 verslagen. Duidelijke cijfers. En toch stapten de spelers van het CP-team tevreden uit het vliegtuig op Schiphol, een dag na de verloren eindstrijd.

,,Het gevoel van trots overheerst”, vertelde bondscoach Marcel Geestman. ,,We wilden best of the rest worden. Dat is gelukt en daarbij hebben we Rusland ook nog eens achter ons gelaten.” De Russen waren samen met Oekraïne topfavoriet voor de titel.

In de poulefase moest Nederland pas in duel drie, tegen Ierland, echt aan de bak. Na zeges op Denemarken en Finland (beide 14-0, maar omdat er in het CP-voetbal een mercy rule bestaat kwam er twee keer 10-0 als einduitslag op het scoreformulier te staan) werd die derde wedstrijd echter verloren.

Desondanks ging Nederland verder. Schotland werd in de kwartfinale verslagen (3-0), waarna de revanche tegen Ierland volgde in de halve eindstrijd met een 3-2 zege na verlenging. Natuurlijk was er daarna even het dromen over goud, maar met het uiteindelijk zilver was elke Nederlander tevreden en trots.

Belangrijk voor de ploeg was ook dat de A-status bij NOC*NSF veiliggesteld moest worden. In die missie slaagde het CP-team dus ook nog eens met overtuiging. Die status en de daarbij behorende financiën maakt het de spelers net even wat makkelijker zich volop te kunnen geven voor hun sport.

En dat is nodig volgens Geestman. ,,De jongens hebben een uitstekend toernooi gespeeld, maar beseffen dat de stap naar de wereldtop nog gemaakt moet worden. Maar goed, dat geeft ons iets om de komende tijd aan te werken.”

De finaleplaats op het EK kan dat proces bespoedigen volgens de trainer, die alle vertrouwen in zijn selectie heeft. ,,Dit is een jonge groep, die naar elkaar toegegroeid is en inmiddels echt een team. Ze hebben bewezen prestaties te kunnen leveren.”

Dat moet komend jaar opnieuw gebeuren, op het WK 2015 in Engeland. Niet alleen wil het CP-team natuurlijk op dat toernooi zelf ver komen, maar er zal ook een ticket verdiend moeten worden voor de Paralympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro.


  • Tags:

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen