Ondanks zijn positie bij Milan, waar hij nauwelijks aan spelen toekomt, was hij door bondscoach Bert van Marwijk opgeroepen. Een uitzondering, noemde de keuzeheer van Oranje dat. Toen Robin van Persie al na tien minuten uitviel in het duel met Italië van zaterdag, kreeg Huntelaar onverwachts 75 minuten om zich te bewijzen. Zijn spel oogde echter flets, het gebrek aan wedstrijdritme werd pijnlijk zichtbaar.

Toch was de verwachting dat de oud-Heerenveen speler in het Friese stadion een tweede kans zou krijgen in de spits. De bondscoach koos echter voor Dirk Kuyt in de punt van de aanval, en wilde Ibrahim Afellay aan het werk zien als aanvallende middenvelder. Huntelaar begon op de bank, en kreeg het laatste halfuur om nog iets te laten zien.

Geen reden

,,Ik had gehoopt te spelen, maar dat bleek niet zo te zijn. Hij heeft me geen reden gegeven, ik hoorde het in de bespreking. Het was een mooie kans om een hele wedstrijd te spelen, maar ik kan er niets aan doen. Ik moet het nemen zoals het is.” Kun je je dan opladen voor dat laatste half uur? ,,Ja, tuurlijk. Er zijn altijd nog dingen die ik kan doen. Als dat een half uur is, is het een half uur.”

Een minuut voor tijd scoorde Huntelaar nog bijna, zijn schot – het tweede op het doel van Paraguay in het gehele duel – werd gekeerd door doelman Justo Viveros. ,,Jammer, het zou mooi geweest zijn.” Over de drie doelpuntloze Oranjeduels maakt Huntelaar zich geen zorgen. ,,Onze goals komen wel weer. We scoren altijd, maar nu even niet.”

Clarence Seedorf

Concurrent en ploeggenoot Pato stak Huntelaar bij Milan al een hart onder de riem. Ook Clarence Seedorf steunt hem. ,,Clarence zegt: ‘rustig acclimatiseren. Er is veel in je leven veranderd het afgelopen jaar. Gewoon zorgen dat je scherp bent en je kansen afwachten’. Maar je wilt natuurlijk altijd heel snel.” Ook trainer Leonardo praat regelmatig met Huntelaar. ,,We hebben veel contact. En hij is positief. Hij zegt: blijf presteren, je kans komt eraan.”

Wolfsburg zou geïnteresseerd zijn Huntelaar in de winterstop aan te trekken, zo meldde een Duitse krant. ,,Ik hoorde het ook pas, maar ik weet van niets. Ik richt me nu op Milan, dat is het voornaamste.”

De vraag of hij weer zou willen verkassen om zijn kansen op het WK niet te verspelen, beantwoordt hij niet eenduidig. ,,Als je het misloopt, weet je niet of het daaraan ligt. Dat weet je niet.” AC Milan heeft nog zo’n tien duels tot aan de winterstop, en de transferwindow. ,,De komende tijd wordt belangrijk. Ik kijk wel met een schuin oog naar het WK, maar in eerste instantie wil ik bij Milan aan spelen toekomen.”