Nederland besliste het duel al voor rust. Schoten van afstand van Jerson Cabral en Ricky van Haaren waren de Duitse defensie en doelman te machtig, die vroeg in de tweede helft een beauty van Van Haaren om zijn oren kreeg. Daarmee won Onder 19 voor het eerst sinds 30 november 2000 (2-4) weer eens van de Duitse leeftijdsgenoten.

Op voorhand had Nederland als koploper de beste papieren in groep 6. Maar dat leiderschap dankte de ploeg louter aan een iets beter doelsaldo dan Slowakije, dat één treffer minder in de plus stond en ook vier punten haalde in twee wedstrijden. De Slowaken hadden daarbij als mogelijk voordeel dat het al uitgeschakelde Polen op de slotdag de opponent was.

En ook Duitsland had voor het treffen met Onder 19 nog uitzicht op de eindronde. Met drie punten tegen Nederland en een Slowakije dat niet zou winnen, zou de Duitse ploeg alsnog kwalificatie voor het EK bewerkstelligen.

Snel doelpunt Cabral

Die hoop leek al snel ijdel, want al in de zevende minuut zorgde Cabral voor vreugde in het Nederlandse kamp. De linksbuiten haalde van de rand van het strafschopgebied verrassend uit en maakte zo zijn tweede treffer in het shirt van Onder 19. Nederland was de betere ploeg in de minuten voor en na Cabrals goal, maar schrok wek even toen Jordy Clasie een kopbal uit een corner van de lange spits Peniel Mlapa van de lijn moest halen.

Nederland had de controle over het duel, maar opnieuw Mlapa was namens de Duitsers dicht bij een doelpunt. Jeroen Zoet redde echter met de voet. Het leek voor Oranje het sein extra gas te geven en daar slaagde de ploeg ondanks de warmte uitstekend in. Met Cabral als uitblinker kregen Leandro Bacuna (tweemaal) en Ricky van Haaren kansen op de 2-0. Na 37 minuten viel die dan toch, toen Van Haaren zijn man uitkapte en bekeken raak schoot.

Wereldgoal

Met die ruststand was het in Venlo al feest, mede door de wetenschap dat Polen leidde tegen Slowakije (1-0), maar de 3-0 van de voet van Van Haaren zorgde voor een ware jubelstemming. De middenvelder schoot een door de Duitse keeper slecht uitgetrapte bal in één keer, vanaf een meter of 40, over de doelman in de kruising.

In het restant van de tweede helft gebeurde vervolgens bar weinig meer. Nederland vond het wel prima, probeerde af en toe nog een plaagstoot uit te delen. Aan de andere kant Duitsland was als een murw geslagen in de touwen hangende bokser.

Nederland heeft zich met de zege geplaatst voor het EK, dat van 18 tot en met 30 juli in Frankrijk gehouden wordt.

STATISTIEKEN:

Duitsland – Nederland 0-3 (0-2).

Scoreverloop: 7. Jerson Cabral 0-1, 37. Ricky van Haaren 0-2, 52. Van Haaren 0-3.

Gele kaart Nederland: Van Rhijn.

Opstelling Nederland: Jeroen Zoet, Ricardo van Rhijn, Bart Schenkeveld, Imad Najah, Bruno Martins Indi, Jordy Clasie (83. Steven Berghuis), Ricky van Haaren, Leandro Bacuna (61. Davy Pröpper), Rajiv Van la Parra, Luc Castaignos (81. Lorenzo Ebicilio), Jerson Cabral.