Dinsdagmorgen om 11 uur is de wedstrijd tegen Engeland. Dat betekent om 9.00 uur de sportmaaltijd , die normaal uit veel pasta bestaat. Dat is nu wat te vroeg, vandaar dat onder andere pannenkoeken op het menu staan.

De wedstrijd wordt onder ideale omstandigheden gespeeld: weinig wind, een zonnetje en een graad of 14. Ook op de tribune is het goed toeven. De Engelsen winnen met 1-0. Lees hier het wedstrijdverslag.

Karten

Bij elk toernooi gaan we een middag met de jongens op stap. Iets bekijken of iets doen, waarbij de kans op blessures nihil is. Bowlen dus vaak.
Nu het toernooi erop zit, durft Patrick wat meer risico te nemen en heeft hij een mooie activiteit bedacht: karten!

Naast het racecircuit van Portugal in Estoril ligt namelijk een kartbaan in de openlucht. Na uitleg over het gebruik van de bolide, gaan ze los. Spelers en een aantal stafleden. Eerst een kwartiertje training en dan begint de race. Elk team bestaat uit 2 coureurs. Halverwege de wedstrijd van wordt er gewisseld. In drie kwartier ontwikkelt zich een boeiend gevecht. Een enkeling spint, maar in de meeste gevallen wordt er flink door gekart.

Tijn en Thomas Verstappen

Tijn en Thomas kronen zich als de Max Verstappen van Onder 17. Elk ander team wordt op minimaal één rondje gezet dat oploopt tot 7 rondjes. De nummer 2 is het team Kik en Jasper en de nummer 3 is een stafteam: Michael en Patrick. Zij worden gehuldigd op het ereschavot en spuiten - zoals het hoort in deze sport - de kinderchampagne richting het publiek. Een leuke middag, die vlekkeloos verloopt. Ter afsluiting hebben we 's avonds heerlijke pizza's gegeten.

Het was een inspannende week, waarin de spelers goed getraind hebben en drie wedstrijden tegen topteams gespeeld, waarin zij zich redelijk staande hebben gehouden. Dit alles ter voorbereiding op het elitetoernooi dat gespeeld wordt op 14, 16 en 19 maart in Uden en Groesbeek.

Gasttrainer Sander van Gessel

Sander van Gessel, trainer van FC Groningen onder 17 heeft deze trip als gast meegemaakt. Met zijn woorden sluit ik mijn blog vanuit Portugal af.

"Ik heb de kans om een week mee te gaan met Nederland Onder 17 tijdens het vierlandentoernooi in Portugal met twee handen aangegrepen. Een mooiere manier om kennis te maken met dit team in relatie tot de tegenstanders van Europees topniveau in deze leeftijdscategorie is er niet."

Leerzaam

"Het was bijzonder interessant en leerzaam om dit proces van heel dichtbij te kunnen volgen, vooral omdat de coaches en de overige stafleden mij heel veel ruimte gaven om hierin actief mee te draaien. Van de voorbereidende trainingen tot de wedstrijden, van individuele/linie/team besprekingen tot een actieve rol in de training. En zo kan ik nog wel even doorgaan."

Eliteronde

"Ondanks de mindere resultaten heb ik wel een positieve ontwikkeling in de manier van spelen gezien in de verschillende teamfuncties. Daarbij is zo'n week met drie wedstrijden kort op elkaar ook weer een belangrijke ervaring die bijdraagt aan de ontwikkeling van de spelers. Deze ontwikkeling zal er hopelijk toe leiden dat de korte termijn doelstelling om tijdens de eliteronde plaatsing voor de EK te bewerkstelligen gehaald wordt."

"Acteren op dat podium is natuurlijk wat je als topsporter wilt! Hierbij wens ik het hele team en de begeleiding ontzettend veel succes en ik zal ze daarin met nog meer interesse gaan volgen!"