Zaterdag is een dag met het vaste patroon: eten, trainen, eten, studie, eten en ertussendoor vrije tijd. Nog wel een jarige: Dogucan. De trainer neemt het woord en schetst in een paar woorden de jarige. Natuurlijk heeft hij ook nog een cadeau bij zich. Een Lang zal hij leven klinkt tot slot.

Het subtropische, standvastige weer laat ons in de steek. Was het vrijdag droog met hier en daar wat fikse buien, zaterdag komt het woord droog niet voor.  

Regengordijn

Om 09.50 uur is het veld nog bespeelbaar, het regenwater is netjes verwerkt. Om 11.00 uur op naar het veld, in de regen. Na een klein half uurtje krijgen de buien tropische kenmerken: een regengordijn dus en het veld kan al dat water in zo'n korte tijd niet aan. Terug naar het hotel dan maar en hopen dat de wedstrijd zondag doorgang kan vinden.

Verder is er weinig tot geen nieuws te melden. Daarom introduceer ik hierbij een staflid, jong van geest en jong van leeftijd: Mike van Ede.

De kitmanager

Wie is nu binnen de staf het belangrijkst? Niemand, want ieder heeft zijn taak en als team werken wij samen. Toch is er één die nooit gemist kan worden: de kitmanager, Mike dus. Waarom? Zonder de juiste kleding kom je het veld niet op. De schijnwerper daarom nu op Mike, onze kitmanager, die die functie ook bij Onder 19 heeft.

Hij zorgt ervoor dat de juiste maat kleding uitgedeeld wordt aan de juiste persoon, hij neemt de kleding in, houdt in de gaten dat er niets per ongeluk vergeten wordt. Alles moet zo snel mogelijk weer schoon worden en dagelijks geeft hij de vuile was af en neemt de schone in ontvangst.

Enig idee om hoeveel stuks het gaat? Om een beetje te helpen: hotelkleding (voetballers en staf), trainingskleding, wedstrijdkleding. Bij wedstrijdkleding zijn er twee sets oranje en twee sets blauwe kleding. Voor de keepers is er een gele, groene en zwarte outfit. Daarnaast gele, groene, oranje en witte hesjes. Bij een EK-toernooi komen daar de shirtjes zonder sponsornaam ING nog bij. Tel het op en je komt aan ongeveer 1.500 stuks. En aan het eind van het toernooi mist Mike nog geen sok!

Boxershortshow

Hoe krijgt hij dat voor elkaar? Hij heeft het 'plastic tasjessysteem' ingevoerd. Iedere speler heeft zijn eigen tasje met zijn naam en maat erop. Na een training gaan de jongens naar hun kamer. De één gaat douchen, de ander verzamelt alle trainingsspullen, doet dat in de plastic zakjes en brengt - in zijn boxershort en op blote voeten - de vuile was naar de kitroom, waar Mike alle ingeleverde kledingstukken telt. Toevallig in de gang lopende hotelgasten zien deze boxershortshow met verbazing, verrast of verlekkerd aan. Zoveel knappe, gespierde jongens binnen enkele minuten, dat zie je niet vaak!

Ruim voordat de spelers de kleedkamer binnengaan voor een wedstrijd, heeft Mike alle wedstrijdkleding keurig gesorteerd op maat en rugnummer en ligt en hangt deze voor de spelers klaar. Dit pakket bestaat uit een inlooptrui, inloopshirt, ondershirt, boxershort, wedstrijdtenue en voor de basisspelers ook nog een volksliedjack. Een ieder weet waar hij zijn tenue kan vinden. Na de wedstrijd verzamelt hij alle kleding en stopt die in de bekende grote, zwarte KNVB-tassen die de jongens later naar de klaarstaande bus brengen.

Praatje en een schoon pak

Hier houdt zijn werk nog niet op. Hij vertroetelt dertig perfect opgepompte ballen en hij heeft de apparatuur van de video- en filmploeg onder zijn beheer. Ook wij als staf komen graag bij Mike voor een praatje en een schoon pak.

Wanneer wij in Europa spelen, brengt Mike of zijn vader, de bekende oud-keeper van FC Utrecht Jan Willem van Ede, alle materialen naar het hotel. Of het nu in Portugal is of in Servië, het familiebedrijf zorgt ervoor dat alles op tijd ter plekke is. Dat geldt niet alleen voor ons team, maar voor alle Nederlandse jeugdteams en het vrouwenteam.

Om even een voorbeeld te geven: voordat Mike bij ons kwam, had hij al de materialen bij Onder 16 gebracht. Zij verblijven in Monte Gordo net over de Spaans-Portugese grens. Na ons toernooi sluit hij nog aan bij het KNVB-organisatieteam dat een toernooi voor Speelsters onder 16 organiseert wat ook in Monte Gordo plaats vindt. Pas na dit toernooi zal hij alle kleding en materialen weer over de weg terug naar Zeist vervoeren.