Wat is de status van Oranje na de vier WK-kwalificatiewedstrijden die afgelopen najaar werden gespeeld? De formatie van bondscoach Danny Blind verzamelde in vier interlands zeven punten. Er werd gewonnen van Wit-Rusland (4-1) en Luxemburg (1-3), een punt gepakt in de uitwedstrijd tegen Zweden (1-1) en in het thuisduel met Frankrijk bleef Oranje met lege handen achter: 0-1.

Stand groep A

1. Frankrijk 4-10 (7-2)
2. Nederland 4-7 (8-4)
3. Zweden 4-7 (6-3)
4. Bulgarije 4-6 (6-10)
5. Wit-Rusland 4-2 (2-6)
6. Luxemburg 4-1 (5-9)

Wat moet Oranje doen?

Wat moet Oranje de komende maanden doen om op 1 december tot de 32 landen te behoren die bij de loting in het Kremlin over de WK-groepen worden verdeeld? Simpelweg zijn er twee opties:

  • groepswinnaar worden
  • via de play-offs kwalificeren 

Resterende poulewedstrijden 2017

Zaterdag 25 maart, 20.45 uur
Bulgarije - Nederland

Vrijdag 9 juni, 20.45 uur
Nederland - Luxemburg

Donderdag 31 augustus, 20.45 uur
Frankrijk - Nederland

Zondag 3 september, 18.00 uur
Nederland - Bulgarije

Zaterdag 7 oktober, 20.45 uur
Wit-Rusland - Nederland

Dinsdag 10 oktober, 20.45 uur
Nederland - Zweden

Voldoende perspectief

De winnaars van de negen Europese kwalificatiepoules plaatsen zich rechtstreeks voor de WK-eindronde. Het is de meest directe manier om in Rusland te geraken. In groep A heeft Frankrijk momenteel de beste papieren, maar met drie punten achterstand heeft Oranje de komende maanden nog voldoende perspectief om die toppositie te veroveren.   

Mocht dat niet lukken, dan zijn de play-offs de tweede mogelijkheid om te kwalificeren. Daarvoor moet Nederland wel op de tweede plaats in de poule eindigen én bij de acht beste nummers twee (van de in totaal negen groepen) horen. Dat wordt bepaald aan de hand van het puntenaantal, waarbij de resultaten tegen de nummer zes in de groep niet worden meegerekend.

Het belang van oefeninterlands

Vier tickets dus te verdelen in die play-offs die tussen 9 en 14 november middels een thuis- en een uitwedstrijd worden gespeeld. Daarbij krijgen de vier landen die het hoogst staan gerangschikt op de FIFA-ranking bij de loting een beschermde status; zijn zijn geplaatst. En daar komt het belang van Oranjes oefenduel met Italië - op 28 maart in Amsterdam - om de hoek kijken, want ook oefeninterlands tellen mee bij het opmaken van de FIFA-ranking.