Attahiri verblijft met Oranje enkele dagen op het fameuze St. Georges Park, thuisbasis van de Engelse voetbalbal FA. De inspirerende omgeving in Burton Upon Trent herbergt voetbalhistorie in iedere vezel. Oud-doelman Peter Shilton kijkt vanaf een canvasdoek toe in de hotelkamers en grasvelden als de Paul Ince Pitch zijn niets minder dan gemillimeterde biljartlakens. Op deze ‘heilige grond’, in de Futsal Arena, speelt Nederland zondag de eerste van twee oefeninterlands.

Zoektocht

Het tweeluik past in de voorbereiding op het EK-kwalificatietoernooi, dat over drie maanden in Minsk plaatsvindt. Wit-Rusland als eindstation van een serie oefenwedstrijden onder de nieuwe bondscoach Max Tjaden. De keuzeheer beschikt nog altijd over een ruime selectie spelers en wil ook in Burton Upon Trent veel pupillen aan het werk zien. Het past in de zoektocht naar de ideale selectie voor ‘Minsk’.

Voor Abdessamad Attahiri – roepnaam Appie – is zondag 8 januari een mooie dag. Ook de 22-jarige krijgt van Tjaden de kans om zijn kunsten te tonen. Eerder moet hij twee keer afhaken door een blessure aan de meniscus en ook nu is zijn komst onzeker. Een ontstoken kies dreigt roet in het eten te gooien. "Ik speelde op pijnstillers. Voelde mij niet helemaal 100 procent, tot aan mijn doelpunt." De lach breekt door. "Toen voelde ik mij meer dan 100 procent.’’

Hoogtepunt

Het is al snel duidelijk dat Engeland geen partij is voor Oranje. De bezoekers zetten de Engelsen snel onder druk en creëren zo veel mogelijkheden. De 0-3 ruststand is een zuinige afspiegeling van de verhoudingen, aangezien er veel kansen niet benut worden. Drie daarvan dus wel, waarvan de derde treffer – een prachtige aanval, afgerond door Mo Allouch – het hoogtepunt vormt.

Na de snelle treffer vlak na rust – de tweede van aanvoerder Zaid El Morabiti – blijft het qua doelpunten lang stil. Tot de laatste vijf minuten, als er nog eens drie treffers vallen. Waaronder dus de primeur voor de nieuweling. Zijn eerste interland, zijn eerste doelpunt. Het was een meer dan mooie dag voor Appie.

Statistieken

Engeland-Nederland 0-7 (0-3).

Scoreverloop: 2. El Morabiti 0-1, 7. Neil 0-2, 13. Allouch 0-3, 22. El Morabiti 0-4, 37. Martinus 0-5, 38. Attahiri 0-6, 39. Bouyouzan 0-7.

Opstelling Nederland: Kuijk; Allouch, Attahiri, Bouyouzan, Bouzambou, El Ghannouti, Makraou, Martinus, El Morabiti, Neil, Velseboer.