Onder 17 kon met een volledig fitte selectie toewerken naar de finale tegen Duitsland in het Sloveense Ljubljana. Stuivenberg zag dan ook geen aanleiding om een wijziging aan te brengen in zijn ploeg ten opzichte van het duel tegen Georgië (2-0 winst).

Nederland trof na Polen en Georgië nu eens niet een tegenstander die puur op de verdediging speelde. Toch lieten de Duitsers in de eerste helft het initiatief vooral aan Oranje. De ploeg van Stefan Böger liet Onder 17 opbouwen tot de middenlijn en probeerde van daaruit met een snelle omschakeling toe te slaan.

Schoten van afstand

Echte kansen leverde dat in eerste instantie niet op voor beide ploegen. Pas na 23 minuten was Duitsland voor het eerst gevaarlijk. Spits Timo Werner haalde van buiten het strafschopgebied fraai uit. Zijn inzet belandde op de lat. Een minuut later mocht Riechedly Bazoer uithalen namens Nederland. Op aangeven van Jeroen Lumu schoot hij echter over. Na een half uur probeerde ook Thom Haye het van afstand, maar zijn schot ging net naast.

Vlak voor rust kreeg Onder 17 drie kansen op rij. Eerst schoot Rai Vloet via een Duits been in het zijnet. Uit de corner die volgde was Jorrit Hendrix met het hoofd gevaarlijk. De grootste mogelijkheid was voor Queensy Menig. De snelle aanvaller haalde hard uit waarna de bal via de onderkant van de lat terug het veld in ging. Het was nauwelijks te zien of de bal in zijn geheel de lijn was gepasseerd.

Initiatief

Na rust nam Duitsland direct het initiatief en werd Nederland teruggedwongen. Hendrix verijdelde in eerste instantie nog een uitbraak, maar na vijf minuten was het alsnog raak. Aanvoerder Leon Goretzka kopte binnen uit een corner: 1-0.

Vijf minuten later kregen de Duitsers opnieuw een goede kans vanuit een corner. Dit keer was het Nico Brandenburger die kon inkoppen. De bal belandde echter over het doel van Nick Olij.

Nederland was duidelijk geschrokken van de achterstand en het plotseling gewijzigde spelbeeld. Het duurde dan ook tot halverwege de tweede helft voordat de ploeg weer een beetje in zijn spel kwam en op zoek kon gaan naar de gelijkmaker. Het moest daarvoor nog wel een gevaarlijk afstandschot van Brandenburger incasseren.

Meer ruimte

Om de slag op het middenveld te winnen verliet tien minuten voor tijd verdediger Djavan Anderson het veld voor middenvelder Branco van den Boomen. Oranje slaagde er echter niet in om kansen te creëren. Duitsland kreeg juist meer ruimte en was via Werner nog dicht bij de 2-0. Via het been van Hendrix ging de bal net naast.

In de slotminuut viel toch de niet meer verwachte gelijkmaker. Na een voorzet van Thom Haye kwam de bal plotseling voor de voeten van de geheel vrijstaande invaller Elton Acolatse. De aanvaller schoot koel de gelijkmaker binnen waarna strafschoppen de beslissing moesten brengen.

In de strafschoppenserie werd Nick Olij de held. De doelman stopte de vierde penalty van Marc Stendera waarna Tonny Trindade de Vilhena de winnende strafschop binnenschoot. Op het veld barstte het Oranje-feest direct los.

Statistieken:
Duitsland – Onder 17 1-1 (0-0)
Nederland wint na strafschoppen: 5-4.

Scoreverloop: 45. Leon Goretzka 1-0, 80. Elton Acolatse 1-1.

Strafschoppenserie: Duitsland: Sarr, Werner, Itter en Kemp scoren, Stendera mist. Nederland: Huser, Aké, Acolatse, Hendrix en Trindade de Vilhena scoren.

Opstelling Nederland: Nick Olij, Djavan Anderson (70. Branco van den Boomen), Riechedly Bazoer, Jorrit Hendrix, Joris Voest, Thom Haye, Nathan Aké, Tonny Trindade de Vilhena, Jeroen Lumu (57. Elton Acolatse), Queensy Menig en Rai Vloet (64. Pascal Huser).