Doelpuntenmaker Pascal Huser lachte na afloop van de wedstrijd tegen Servië een grote glimlach toen hij de kleedkamers opzocht. Dat kostte nogal wat moeite voor de speler van Heerenveen/Emmen, haast iedereen wilde met hem op de foto. ,,Dit heb ik nog nooit meegemaakt,” stamelde hij. En: ,,Wow, schitterend dit zeg.”

Snel handelen

Huser kwam in de tweede helft het veld in: ,,Het was niet een makkelijke wedstrijd om in te vallen eigenlijk. Er zat behoorlijk wat spanning op. Toen ik de bal van achteren kreeg doorgespeeld, moest ik snel handelen. Gelukkig bleef ik koel voor de goal.” Huser verheugt zich nu al op het EK straks in mei. ,,Ik vond dit al heel mooi om mee te maken, een EK straks zou helemaal prachtig zijn. Ik hoop dat ik er bij mag zijn.”

Videofilm

Trainer Albert Stuivenberg stipte na de wedstrijd aan hoe belangrijk het is dat Nederland er straks op het EK in Slovenië bij is. ,,Van de afgelopen zes EK’s zijn we er vijf keer bij geweest. Je kunt wel zeggen dat het goed gaat met het Nederlands voetbal, dat we er goed op staan in Europa.” De doelstelling is gehaald: ,,We hebben de jongens voor de eerste ronde een videofilm laten zien van de vorige lichting die Europees kampioen werd. Ter inspiratie. We hebben ze voorgehouden: op dit podium kunnen jullie ook staan. Drie jongens die toen kampioen werden, waren er deze keer ook bij. Die konden vertellen over hun ervaringen.”

Spanning

Tevreden over het wedstrijdverloop was de oefenmeester dinsdagavond niet: ,,Het leek wel of er veel spanning op de jongens zat. Er was eigenlijk nooit genoeg controle. Simpele handelingen gingen verkeerd.” Nederland kreeg te maken met een opponent die zich ver terug liet zakken. Stuivenberg: ,,Dat is cultuur. Servië moest winnen, maar laat zich terugzakken. Hoe ga je daar als team mee om. Een leermoment. Het ging moeilijk, maar uiteindelijk wisten we daar als team goed mee om te gaan.”