Het begon allemaal als een geintje, in 1993. Michel te Vaarwerk uit Almelo zat samen met voetbalvrienden op de tribune bij Ajax-Auxerre (1-0). Spontaan ontstond het idee om naar Engeland-Nederland te gaan. ,,We gaan naar Wembley, zeiden we tegen elkaar.”

Zo gezegd, zo gedaan. Op 28 april 1993 was hij bij het historische duel in Londen. De wedstrijd met de fabelachtige boogbal van Dennis Bergkamp, de elleboog van Jan Wouters en de penalty van Peter van Vossen. Mede door de historische 2-2 daar, kon Oranje zich alsnog plaatsen voor het WK in 1994. ,,Je kunt stellen dat de 'Oranje-griep' daar is begonnen. Toen zijn we ook lid geworden van de supportersvereniging”, aldus Te Vaarwerk.

De frequentie van bezoek werd overigens pas echt opgevoerd tijdens en na het EK in 2000, in Nederland en België. ,,We kiezen de wedstrijden tegenwoordig uit. We (daarmee bedoelt hij meestal zichzelf en voetbalvriend Theo de Kort uit Almaar, red.) gaan soms naar de thuiswedstrijden. Het liefst gaan we naar landen waar je normaal gesproken niet komt.” Dus liever Hongarije dan Frankrijk? ,,Pfff, daar steekt gelijk een lastig dilemma de kop op. Hongarije, omdat we daar niet zo gauw komen. Aan de andere kant zeg ik toch: Frankrijk. Ik wil een topduel tegen zo'n voetbalnatie natuurlijk niet missen.”

Hoogtepunt

Het mooiste is natuurlijk als alles samenkont: tijdens de eindtoernooien. In 2004 Portugal beleefde hij vooralsnog zijn hoogtepunt. ,,Het land, de steden, het klimaat en het voetbal; alles kwam daar prachtig samen. Helaas haalden we niet de finale (Nederland werd uitgeschakeld in de halve finale door Portugal: 3-1, red.). Hopelijk lukt dat volgend jaar in Oekraïne en Polen. We zullen het wel gaan uitmaken met de Duitsers en Spanjaarden,” denkt Te Vaarwerk.

De 46-jarige Almeloër gaat altijd bescheiden uitgedost. ,,Een petje, T-shirt en een sjaaltje vind ik voldoende. Ze hoeven mij ook niet in het sfeervak te zetten. Dat is me net iets te carnavalesk. Ik wil de wedstrijd goed kunnen volgen. Het gaat toch in de eerste plaats om het voetbal. De rest is mooi meegenomen, maar wel bijzaak.”

Volg ons ook op Twitter!